Saha incelemeleri ve amaç
Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve ekibi, Süleymaniye (Hisar) Kalesi başta olmak üzere ilçedeki tarihi alanlarda incelemelerde bulundu. Heyet Eski Marmaracık ve Koyunhisar bölgelerini gezdikten sonra kalıntıların bulunduğu alanda çalışmaların başlatılması için hazırlıklara başladı.
Ercan Özel, Yenişehir’in sadece Osmanlı dönemiyle sınırlı kalmadığını, bölgenin çok daha eski medeniyetlere ait izler taşıdığını vurguladı: "Yenişehir’in her karış toprağında binlerce yıllık medeniyetin ayak izleri var. Bu mirası ayağa kaldırarak ilçemizi turizmin merkezi yapmaya kararlıyız."
Tarihi bulgular ve müze planı
Heyetin incelediği alanda, Süleymaniye (Hisar) Kalesi kalıntılarının Milattan önce 300’lü yıllara dayanan bir geçmişe sahip olduğu belirtiliyor. Başkan Özel, Koyunhisar bölgesinde Osman Bey dönemine ilişkin izlerin bulunduğunu ve Aydoğdu Bey’in şehit düştüğü noktada tarihi atmosferi yaşatacak bir Koyunhisar Savaş Müzesi planlandığını aktardı.
Bölgedeki höyüklerden alınan numuneler ve tespit edilen kilise kalıntılarının, ilçenin Bizans ve öncesi dönemine ilişkin veriler sağlayacağı kaydedildi.
Koruma, araştırma ve turizm stratejisi
Yenişehir Belediyesi, Süleymaniye Kalesi’ni turizm rotasına dahil edebilmek için Anıtlar Kurulu, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve İznik Müze Müdürlüğü ile ortak çalışmalar başlattı. Başkan Özel, projenin bölge halkına kültürel ve ekonomik katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Yurt dışında 100 yıllık yapılar milyonlarca turisti çekiyorsa, biz burada 2 bin 300 yıllık bir tarihten bahsediyoruz" dedi.
Uzman değerlendirmesi
Prof. Dr. Mustafa Şahin, Süleymaniye (Hisar) Kalesi’nin Helenistik Çağ’a (M.Ö. 300’lü yıllar) dayandığını belirtti. Şahin, kalenin sadece bir savunma noktası olmadığını; Emevi ordularıyla İstanbul’un fethi için yola çıkan Ebu Eyyub el-Ensari (Eyüp Sultan) gibi tarihî figürlerin bölgeyle bağlantısının olduğunu ifade etti. "Geçmişin izlerini taşıyan bu kalenin yeniden gün yüzüne çıkarılarak korunması ve turizme kazandırılması hem tarihi mirasımızın yaşatılması hem de bölgenin kültürel değerlerinin tanıtılması için büyük önem taşıyor," dedi.
İncelemeler sonucunda belirlenecek arkeolojik çalışmalar, koruma projeleri ve müze planlamalarıyla ilgili adımların önümüzdeki dönemde yoğunlaştırılması öngörülüyor.
SÜLEYMANİYE (HİSAR) KALESİ’NİN BULUNDUĞU BÖLGEDE BUÜ ARKEOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN İLE İNCELEMEDE BULUNAN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÖZEL, "YENİŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK, İLÇEMİZİN BİNLERCE YILLIK KÖKLÜ GEÇMİŞİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK VE KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK ADINA ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ" DEDİ.