Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yeni TCMB yönetimi ilk değişikliği KKM'de yaptı! Zorunlu karşılıklara faiz uygulaması başlıyor

Yeni TCMB yönetiminin TL'ye geçişi desteklemek adına aldığı iki karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayın Tarihi: 05.02.2024 11:39
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 11:39

Yeni TCMB yönetimi ilk değişikliği KKM'de yaptı! Zorunlu karşılıklara faiz uygulaması başlıyor

Yeni Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yönetimi Türk lirasına geçişi desteklemek adına aldığı yeni kararları duyurdu. Alınan karar kapsamında, bir aydan uzun süreli TL mevduatı ve KKM hesapları için zorunlu karşılıklarda 3 ayda 1 kez faiz verileceği öğrenildi. Ayrıca, 31 Ocak 2024 itibarıyla dolar, euro, altın cinsi hesapların TL’ye çevrilebileceği de alınan kararlar arasında yer aldı. 

TL mevduata geçişi desteklemek adına yeni kararlar alan TCMB, bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesaplarına zorunlu faizde değişiklik yaptı. 3 ayda 1 kez faiz uygulanacağını duyuran TCMB, kararı Resmi Gazete’de de yayımladı. Resmi Gazete’de yürürlüğe giren kararın, parasal aktarımın güçlenmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi için alındığı vurgulandı.

KKM tarihi uzatıldı! 

Döviz dönüşümlü KKM tarihi de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla uzatıldı. Buna göre yurt içi gerçek kişiler; 31 Ocak 2024 sonrası mevcut dolar, euro, altın, sterlin ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecekler. Yurt ici tüzel kişiler için ise herhangi bir tarih güncellemesi yapılmadı. TL’ye çevirme işlemlerinin de yine hesap sahiplerinin isteği kapsamında dönüşüm kuru üzerinden gerçekleştirilmeye devam ediliyor olacağı kararda vurgulandı. 

Zorunlu karşılık oranı nedir? 

Mevduat kabul eden bankaların, mevduatlara karşılık olarak TCMB’de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranına zorunlu karşılık oranı denilmektedir. Bu oran; TCMB tarafından kararlaştırıldığı gibi önceki dönemlerde iflas riskine karşı çıkarılmıştır. Ancak günümüzde artık piyasada likiditeyi kontrol amacıyla kullanılmaktadır.