Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,37 -0,22%
EURO
34,82 0,18%
ALTIN
2.427,14 0,03%

Yeni ev isteyin yeter: Devlet size 800 bin lirasını verecek

Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak devlet tarafından yeni proje açıklamaları devam ediyor. En son geçtiğimiz sene devreye sokulan Yarısı Bizden programı ile milyonlarca hane yenilemesi işleminin sağlanacağı tahmin edilirken devlet bu program ile birlikte hibe, destek ve kredi sağlamaktadır.

Yayın Tarihi: 18.03.2024 17:55
Güncelleme Tarihi: 18.03.2024 17:55

Yeni ev isteyin yeter: Devlet size 800 bin lirasını verecek

Türkiye deprem riski büyük ülkeler arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz sene yaşadığımız Kahramanmaraş depremi de ülkemizin deprem kuşağını apaçık ortaya sermektedir. Ülkemizde bulunan yapıların durumu gün geçtikçe vahamiyetini arttırmaktadır. Bu kapsamda yapı stokunun dönüşümü acil olarak sağlanması gerekliliği mevcuttur. 2012 senesinden bu yanda depremle mücadele konusunda öncülük eden kentsel dönüşüm ile alajlı gün gün gelimeler yaşanmaktadır. Yapılan hesaplamalarda 6 milyondan fazla binanın depreme dayanaklılık konusunda hasar tespiti yapılmışken, bu konuda kentsek dönüşüm devreye girmektedir. Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak devlet tarafından yeni proje açıklamaları devam ediyor. En son geçtiğimiz sene devreye sokulan Yarısı Bizden programı ile milyonlarca hane yenilemesi işleminin sağlanacağı tahmin edilirken devlet bu program ile birlikte hibe, destek ve kredi sağlamaktadır.

tl

Büyükşehirlerde konut yoğunluğunun git gide arttığı bilinirken, depreme dayanıklılık konusunda tedbirlerin ardı arkası kesilmez iken sağlam olmayan yapılarla alakalı da çalışmalar dikkatleri üzerine topluyor. Uzun süredir devam eden çalışmalarda 3 milyon dan fazla ev ya da işyeri onarım ya da kentsel dönüşüme dahil olurken, yeni proje kapsamında oturulamayacak ve sağlam olmaya evlerin onarım ya da dayanıklı bir şekilde tekrar inşa edilmesi adına da çalışmalar devam ediyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Yeni başlatılan proje kapsamında İzmir, İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ pilot iller seçilirken, uygulamanın yerine oturması akabinde de tüm ülke geneline yapılacağı biliniyor. Geçtiğimiz ay sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Resmi Gazete'de karar bağlanan program kapsamında ödemeler başlarken, hibe, kredi ve kira desteği ödemeleri devam etmekte.

kredi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından geçtiğimiz süreç içerisinde yapılan açıklamada dönüşüm sürecine önemli bir destek sağlayan kredi paketi devreye alındığı belirtilmişti. Hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verilmesine imkan sağlayan bu proje kapsamında 100 bin liraya varan kira desteği de paket içerisine eklendi. Hanelerde bu tutarların ödenmesine karar verilirken, iş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar da kredi desteği sağlanacak. Bu kapsamda evini kentsel dönüşüme sokacak olan hane için, 700 bin lira hibeye ek olarak 100 bin lira tahliye desteği işe birlikte 800.000 TL Karşılıksız olarak verilecek

Sağlanacak olan kredi desteğinde geri ödemesiz dönemin devreye alınacağı ve sonrasında da geri ödemelerin ilk 12 taksit faizsiz olmak üzere en fazla 120 ayda tamamlanacağı belirtildi.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ SENARYOLARI KORKUTUYOR

İstanbul depremi ile alakalı senaryolar kurulmaya devam ediyor. Bu kapsamda yaşanacak olan büyük bir depremin İstanbul'da neredeyse taş üzerinde taş bırakmayacağı yorumları yapılırken, kentsel dönüşümü bir an evvel gerçekleştirip, riskleri ortadan kaldırma gerekliliği de uzmanlar tarafından bildirilmiş bulunuyor.