Yeni Delhi'de operasyonun detayları:
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, Seçim Komisyonu Başkanı Gyanesh Kumar’ın istifasını isteyen Hamam Böceği hareketinin Jantar Mantar’da yapmayı planladığı gösteri izin verilmemesi üzerine kent genelinde kapsamlı güvenlik önlemleri alındı. Yetkililer, protestoyu engellemek amacıyla binlerce polis ve paramiliter personel görevlendirdi.
Güvenlik güçleri ana yollarda ve giriş noktalarında kontrol noktaları kurdu, otobüslerde arama yaptı ve araçları denetledi. Barikatlar ve beton bloklar birçok güzergâhı kapatırken, göz yaşartıcı gaz fırlatıcılarıyla donatılmış araçlar önemli alanlarda konuşlandırıldı. Mobil internet hizmetleri merkezi noktalarda durduruldu, onlarca metro istasyonu ve pazar yeri kapatıldı; bu önlemler nedeniyle çok sayıda protestocu Jantar Mantar’a yaklaşamadı.
Gözaltıların kapsamı ve önemli isimler:
Polis, hareketin kurucusu Abhijeet Dipke ile liderleri Saurav Das ve Ashutosh Ranka'yı Mumbai’den Delhi’ye inen uçaklarında yakaladı. Başkent genelinde ise 2 binden fazla kişi gözaltına alındı. Yetkililer, operasyonların kamu düzenini sağlama amacı taşıdığını belirtti ancak geniş çaplı gözaltılar protestoların şiddetli gündem değişimine dönüştüğü izlenimi yarattı.
Seçmen listesi tartışmasının arka planı:
Planlanan gösteri, seçim yetkililerinin bazı eyalet seçimlerinden önce seçmen listelerinde yaptığı revizyonlar hakkındaki iddiaların ardından genişledi. Indian Express’in haberine göre iki seçim yetkilisi, Gyanesh Kumar’ın seçmen listelerinden yaklaşık 130 milyon ismi çıkaran güncelleme sürecini sorguladı. Bu gelişme muhalefeti harekete geçirerek protestoların yoğunlaşmasına yol açtı.
Seçim Komisyonu, ülke çapında seçmen listelerini ölü, mükerrer veya uygunsuz kayıtları ayıklamak için güncellediğini ve bunun rutin bir işlem olduğunu savunurken, muhalefet partileri bu uygulamanın Başbakan Narendra Modi ve partisi Bharatiya Janata Party (BJP)'yi kayırmak amacıyla kullanıldığı iddiasında bulundu. Komisyon ve BJP ise usulsüzlük iddialarını reddetti.
Hareketin kökeninde ise Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Surya Kant'ın 15 Mayıs'ta bazı aktivistleri “hamam böcekleri” ve “toplumun parazitleri” olarak nitelemesi sonrası gençlerin verdiği tepki bulunuyor. Bu tepki sonucunda kurulan Hamam Böceği Halk Partisi (CJP) yaz aylarında eğitim reformları ve Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'ın istifası talebiyle gösteriler düzenlemiş, bu eylemler sonucunda Bakan Pradhan görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Yeni Delhi’deki son operasyonlar, seçmen listesi tartışmasının yarattığı siyasi gerilimi gözler önüne sererken, ülke genelinde tartışmanın ve protestoların nasıl evrileceği siyasi aktörler ve seçmenler tarafından yakından takip edilecek.
Hindistan'da Seçim Komisyonu Başkanı Gyanesh Kumar'ın istifasını isteyen "Hamam Böceği" hareketinin başkent Yeni Delhi'de gerçekleştirmeyi planladığı gösteriyi engellemek amacıyla geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis, hareketin kurucusu da dahil 2 binden fazla kişiyi gözaltına aldı.