Yedigöller'de boş göletler oyun ve spor alanlarına dönüşüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Yedigöller Parkı'nı 100 bin m² alanda yeniden düzenliyor; eski göletler oyun, spor ve köprü altı kaykay alanına dönüştürülecek.

Yayın Tarihi: 23.08.2026 14:56
Güncelleme Tarihi: 23.08.2026 14:56

Yedigöller'de boş göletler oyun ve spor alanlarına dönüşüyor

Yedigöller'de yenileme çalışmaları başladı:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ilçesindeki park yenileme programını ilçenin simge alanlarından Yedigöller Parkı ile sürdürüyor. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yerinde incelemeleri ve mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda hazırlanan proje kapsamında Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı parkı, halkın daha etkin kullanması amacıyla yeniden tasarladı. Çalışma alanı 100 bin metrekarelik geniş bir sahayı kapsıyor; projenin odağında atıl kalan göletlerin işlevsel alanlara dönüştürülmesi ve yeşil dokunun güçlendirilmesi bulunuyor.

Proje kapsamında uzun yıllar bakımsız kalan Yedigöller Köprüsü yenilenerek güvenliği artırıldı. İklim krizi ve su kaynaklarının kısıtlılığı gözetilerek, göletlerin tekrar doldurulması yerine bölgedeki kullanımın çeşitlendirilmesine öncelik verildi. Böylece park, çevresindeki Çağdaş, İzkent, Karanfil, Gaziler ve Murathan mahallelerinin ortak kullanımına daha uygun hale getirilecek.

Kaykay parkı projesi ve zemin çalışmaları:

Bucalı gençlerin Başkan Tugay’a video aracılığıyla ilettiği talep üzerine, park içinde köprü altında kalan alana bir kaykay parkı kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Proje için belirlenen alan bin 800 metrekarelik bir yüzeyi kapsıyor ve zemin çalışmalarına başlanmış durumda. Planlanan tasarımda atlama rampalarından dinlenme ve seyir alanlarına kadar farklı işlevler yer alacak; amaç gençlerin yeni bir buluşma noktası elde etmesi.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Şube Müdürlüğü'nde görevli şef Burhan Polat, projenin özelliklerini şu sözlerle aktardı: "Türkiye’nin ilk köprü altı kaykay parkı oluşturuluyor. Köprünün üst döşemeleri yenilendi. Üst tarafta yer alan eski göl bölgesinde çocuk parkı ve spor alanlarının yapımı devam ediyor." Polat ayrıca peyzaj çalışmalarında kullanılacak ağaç ve bitki türlerinin planlandığını, inşaat tamamlandıktan sonra peyzaj düzenlemesinin gerçekleştirileceğini belirtti.

Yedi ayrı kullanım alanı ve mahalle tepkileri:

Yenigelen tasarım, mevcut yedi göletin yerine yedi ayrı oyun ve spor alanı kazandırmayı hedefliyor. Burhan Polat’ın ifadesiyle: "Vatandaşlarımız artık burada yedi göl değil, yedi ayrı oyun ve spor alanı görecek." Bu yaklaşım, su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle göletlerin sürdürülebilir şekilde korunamaması sorununa pratik bir çözüm sunuyor.

Mahalle düzeyinde oluşan memnuniyeti temsil eden Çağdaş Mahallesi Muhtarı Ramazan Karaca, gençlerin isteklerini Başkan Tugay’a ilettiklerini, bunun üzerine çalışmaların başlatıldığını anlattı. Karaca, "Geçen yıl çocuklarımızla bir video çekmiştik. Bunu da Cemil Başkanımıza ilettik. Sağ olsun kendisi birebir yerinde gördü, tespitini yaptı. Şu an çocuklarımız çok mutlu, başkanımıza dua ediyorlar" ifadelerini kullandı. Muhtar, projenin sadece Çağdaş Mahallesi için değil İzkent ve Karanfil gibi çevre mahallelere de katkı sağlayacağını vurguladı.

Yeşil dönüşümün Buca ayağı:

Bu çalışma, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelir gelmez başlattığı "Yeşil Dönüşüm" programının Buca’daki uzantısı olarak değerlendiriliyor. Hasanağa Bahçesi ile başlayan yenileme dalgası, Fırat Yılmaz Çakıroğlu Parkı, Beyazıt Aykut Parkı ve Şirinyer Parkı gibi alanlarda sürdürüldü. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Yedigöller’deki mevcut alanların iyileştirilmesi, yeni sosyal donatılar oluşturulması ve yeşil dokunun artırılması çalışmalarını tamamlayarak halkın kullanımına açmayı planlıyor.

Projede öncelik, sürdürülebilir kullanım, güvenlik ve gençler ile ailelerin ihtiyaçlarına cevap veren işlevsel alanlar oluşturmak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için planlamayı ve uygulamayı hızlandırdıklarını belirtiyor.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BUCA'DAKİ PARKLARIN YENİLENMESİNE İLÇENİN SİMGELERİNDEN YEDİGÖLLER'DE...

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BUCA'DAKİ PARKLARIN YENİLENMESİNE İLÇENİN SİMGELERİNDEN YEDİGÖLLER'DE DEVAM EDİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.