Yargıtay, Sarkozy’nin Bygmalion Davasındaki 1 Yıl Hapis Cezasının Temyiz Başvurusunu Reddetti
Fransa Yargıtayı, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında 14 Şubat 2024 tarihli Paris İstinaf Mahkemesi kararında verilen 1 yıl hapis cezasına ilişkin temyiz başvurusunu reddetti ve hükmü kesinleştirdi.
Kararın detayları
Soruşturmada, 2012 cumhurbaşkanlığı kampanyasında yasal harcama sınırının 22,5 milyon euro olduğu, kampanya sürecinde yaklaşık 43 milyon euro harcama yapıldığı tespit edildi. Mahkeme, aşımı gizlemek amacıyla miting ve büyük toplantı maliyetlerinin önemli kısmının iletişim ajansı Bygmalion ve bağlı şirketleri aracılığıyla, UMP’nin kasasına fiktif kongre ve parti etkinliği adı altında fatura edildiğini ve bunun dosyada "çift faturalandırma sistemi" olarak tanımlandığını belirledi.
Mahkeme, sistemi bizzat organize etmekten Sarkozy’yi sorumlu tutmadı; ancak eski Cumhurbaşkanı kampanyadaki aşırı harcamalardan siyasi fayda sağladığı ve kampanya hesaplarıyla ilgili uyarılara rağmen harcamaların kontrolden çıkmasına engel olmadığı gerekçesiyle cezaya çarptırıldı.
Diğer sanıklar ve Yargıtay kararları
Bygmalion davasında, eski kampanya yöneticileri ve Bygmalion şirket yöneticileri de aralarında olmak üzere birçok sanık çeşitli hapis, siyaset yasağı ve yöneticilikten men cezalarına çarptırılmıştı. Yargıtay, bu isimlerin temyiz başvurularını da reddederek Paris İstinaf Mahkemesi kararlarını onadı. Öne çıkan isimler arasında Guillaume Lambert, Eric Cesari, Pierre Chassat ve Jerome Lavrilleux yer alıyor.
İnfaz süreci ve diğer davalar
Sarkozy’nin cezasının infaz şeklinin belirlenmesi için ceza infaz hakimi tarafından mahkemeye çağrılması bekleniyor. Cezanın, daha önceki mahkumiyetinde olduğu gibi elektronik kelepçe ile evde infaz edilmesi muhtemel seçenekler arasında gösteriliyor.
Bygmalion dosyasının dışında, Sarkozy farklı davalar nedeniyle de yargı süreçleriyle karşı karşıya. Libya davasında 25 Eylül 2025 tarihinde Paris Ceza Mahkemesi tarafından verilen 5 yıl hapis cezası sonrası infaz süreci başlatılmış; Sarkozy 21 Ekim 2025’te La Sante Cezaevi’ne girmiş, yaklaşık 20 gün sonra 10 Kasım 2025’te Paris İstinaf Mahkemesi kararıyla adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. Libya dosyasındaki istinaf yargılamasının 16 Mart-3 Haziran 2026 tarihlerinde Paris’te yapılması bekleniyor.
Ayrıca, Sarkozy hakkında yürütülen "telefon dinleme" davasında 2024 yılında verilen 1 yıl hapis cezası, elektronik kelepçe ile evde hapis şeklinde infaz edilmiş ve bu karar eski Cumhurbaşkanının ilk kesinleşmiş mahkumiyeti olarak kayda geçmişti.
PARİS (İHA) - FRANSA’DA YARGITAY, ESKİ CUMHURBAŞKANI NİCOLAS SARKOZY’NİN 2012 CUMHURBAŞKANLIĞI KAMPANYASINDA YASAL HARCAMA SINIRINI AŞTIĞI GEREKÇESİYLE "BYGMALİON" DAVASINDA HAKKINDA VERİLEN 1 YIL HAPİS CEZASINA TEMYİZ BAŞVURUSUNU REDDEDEREK, SARKOZY’NİN CEZASININ 6 AY KESİN ŞEKİLDE İNFAZ EDİLMESİNİ, 6 AYININ İSE ERTELENECEK ŞEKİLDE UYGULANMASINI ONADI.