Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yapay zekâda çığır açacak devrim! İnsan zihnini okumayı başardı!

Araştırmacılar, insanların düşüncelerini yazılı bir şekilde metne dönüştürmeyi başaran bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi. Araştırmacılara göre bu teknoloji, felç geçirenlere, düşüncelerini iletişime geçmek amacıyla kullanmalarına imkân vererek, bağımsız bir şekilde yaşamalarını sağlayabilir.

Yayın Tarihi: 12.12.2023 18:33
Güncelleme Tarihi: 12.12.2023 18:33

Yapay zekâda çığır açacak devrim! İnsan zihnini okumayı başardı!

Zürih Üniversitesi'nden bilim insanları, yalnızca sensörlerle dolu bir kask ve yapay zekâ teknolojisi kullanarak, birinin düşüncelerini metne çevirebileceklerini duyurdu.

NewScientist'in haberine göre, çalışmaya katılan bireylere, elektriksel beyin aktivitesini kayıt altına alan bir başlık takıldı. Daha sonra ellerine verilen yazıyı okumaları talep edildi. Bu elektroensefalogram (EEG) kayıtları ardından DeWave olarak adlandırılan bir yapay zekâ teknolojisi yardımıyla yazıya dönüştürüldü.

yapay zeka

BEYNE SİNYALLER İLETECEK

Örneğin, 'Merhaba' demeyi düşündüğünüz zaman, beyin belirli sinyaller iletti.

DeWave, söz konusu sinyalleri algılamasının ardından, araştırmacılar bunu ChatGPT'ye güç veren yapay zekâ teknolojisine benzer açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı.

LLM’ye Dewave'den iletilen sinyalleri cümleler üretmek amacıyla bir rehber olarak kullanması gerektiği emri iletildi.

EEG verilerine dayanarak cümle oluşturma hususunda daha da iyi hale gelmek amacıyla DeWave ve dil modeli beraber eğitildi.

yapay zeka

FELÇ GEÇİREN İNSANLAR İÇİN ÇIĞIR AÇACAK

Bilim insanları, bu teknolojinin daha da geliştirilmesi ile beraber, felç geçiren hastalar gibi konuşma yeteneğini kaybetmiş bireyler için iletişim kurma konusunda büyük avantaj sağlayacağını düşünüyor.

Söz konusu teknoloji, henüz geliştirme aşamasında olsa da, bilim insanları, bunun gelecekte konuşma yetisini kaybetmiş bireyler için çığır açabilecek bir teknoloji olduğunu söylüyor.

Bu teknoloji, felç geçirenlere, düşüncelerini iletişime geçmek amacıyla kullanmalarına imkân vererek, kimseye bağlı kalmadan hayatlarına devam etmelerini sağlayabilir. Bunun yanı sıra, konuşma bozukluğu yaşayanlar için de yararlı olabilir.

Bilim insanları, bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilebileceğini ve daha zor cümleleri ve düşünceleri anlama ve yazıya dönüştürme becerisine sahip olabileceğini belirtiyor.