Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yapay zekâ tarafından keşfedilen yeni bir malzeme pillerde lityum kullanımını azaltacak!

Microsoft ve ABD Enerji Bakanlığı iş birliğinde keşfedilen yeni bir malzemenin pillerde lityum kullanımını azaltacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 11.01.2024 16:59
Güncelleme Tarihi: 11.01.2024 16:59

Yapay zekâ tarafından keşfedilen yeni bir malzeme pillerde lityum kullanımını azaltacak!

Microsoft, Enerji Bakanlığı'nın Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı (PNNL) ile iş birliği kapsamında geliştirilen, “daha önce bilinmeyen ve doğada bulunmayan” yeni malzemenin pillerdeki lityum kullanımını yüzde 70'e kadar azaltabileceğini ve muazzam çevresel, güvenlik ve ekonomik faydalar sağlayabileceğini söyledi.

Söz konusu malzeme, yılın başlarında bir ampule güç verebilen çalışan bir pil prototipinde test edildi.

Microsoft'un araştırmacıları, 32 milyon potansiyel materyali sadece 80 saat içinde 18 umut verici adaya indirgemek için yapay zekâ ve süper bilgisayarlar kullandı. Şirket sözcüsü, bunun geleneksel olarak onlarca yıl sürecek bir süreci önemli ölçüde kısalttığını söyledi.

yapay zeka

YENİ BİR BİLİMSEL KEŞİF ÇAĞI

Microsoft, bu keşfin yapay zekâ tarafından yönlendirilen yeni bir bilimsel keşif çağında elde edilecek birçok gerçek örneğin ilki olduğunu söyledi.

Keşif, lityum madenciliğiyle ilgili çevresel kaygılar ve pazar kıtlığı gibi lityumla ilgili sorunları ele alma potansiyeline sahip. Ayrıca, malzeme oldukça talep görüyor ve akıllı telefonlar ile elektrikli araç bataryalarında önemli bir bileşen olarak biliniyor.

Öte yandan, birçok teknoloji girişimi, elektrikli araçlar için gerekli olan lityumu çıkarmanın daha temiz yollarını arıyor. PNNL'de Grup Lideri olan Vijay Murugesan, blog yazısında, "Bu bataryalarda kullanılan lityum ve diğer stratejik elementler, sınırlı ve coğrafi olarak yoğunlaşmış tedariklere sahip sonlu kaynaklardır. PNNL'deki çalışmalarımızın ana itici güçlerinden biri, geleceğin artan enerji depolama ihtiyaçları için, Dünya'nın sınırlı kaynaklarını koruyan ve koruyan sürdürülebilir malzemelerle yapılan yeni malzemeler belirlemek olmuştur” dedi.