Yüreğir ziraat odası sulama borcu ödeme süresinin uzatılmasını talep etti:
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bölgedeki uzun süreli ve aralıksız yağışların mısır ekim ve hasat takvimini bozduğunu belirterek, üreticilerin sulama borçlarını indirimli ödeyebilmeleri için son ödeme tarihinin 31 Ağustos'tan eylül ayı sonuna uzatılmasını talep etti. Doğan, geciken hasadın çiftçilerin nakit akışını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Geciken ekim ve hasat koşulları:
Doğan, bu yılki yağışların tarımsal üretim takvimini ciddi şekilde etkilediğini, birçok üreticinin tarlasına zamanında giremediğini ve mısır ekimlerini geç ve kademeli şekilde yapmak zorunda kaldığını söyledi. Başkan Doğan, "Mısırın henüz yaklaşık yüzde 15’i hasat edildi" bilgisini paylaşarak, hasat edilen ürünlerde rutubet oranının istenilen seviyeye inmediğini aktardı.
Doğan, hasat yapılabilen alanlarda dahi rutubet oranının %14-15 seviyesinde kaldığını ifade etti. Bu durumun ürünün satılmasını ve elde edilecek gelirin sulama birliğine ödeme olarak yönlendirilmesini geciktirdiğini belirterek, üreticiden 31 Ağustos'a kadar borcun ödenmesinin fiilen mümkün olmadığına dikkat çekti.
İlde birbirinden farklı uygulamalara itiraz:
Başkan Doğan, Adana'da sulama birlikleri arasında uygulama farklılıkları olduğuna da vurgu yaptı. Doğan, Sağ Sahil Sulama Birliği'nin çiftçilere SMS ile ödeme takviminin eylül ayı sonunda olduğunu bildirdiğini, ancak Sol Sahil Sulama Birliği'nin indirimli ödemelerin ağustos sonuna kadar yapılması gerektiğini açıklayıp indirimden yararlanamama uyarısı yaptığını söyledi. Doğan, "Aynı ilde, aynı ürünü yetiştiren, aynı iklim şartlarından etkilenen çiftçiler arasında iki farklı uygulama kabul edilemez" dedi.
Yetkililere çağrı:
Doğan, olağanüstü iklim koşulları ve geciken hasadın dikkate alınmasını isteyerek kararın çiftçilere nefes aldıracağını, ayrıca kurumlar arasındaki uygulama farklılığını ortadan kaldıracağını belirtti. Başkan, yetkililerden üreticinin sesine kulak vermelerini ve mağduriyeti giderecek kararı bir an önce almalarını talep etti.
Özetle, Yüreğir Ziraat Odası, mısır hasadındaki gecikme ve artan rutubet nedeniyle çiftçilerin nakit akışının zayıfladığını belirterek, sulama borcu indirim süresinin eylül sonuna kadar uzatılmasını istiyor ve il içindeki eşitsiz uygulamalara son verilmesini talep ediyor.
YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET AKIN DOĞAN.