Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yabani saz kedisi tedavisini tamamlayınca tekrar doğaya salındı

Annesi trafik kazasında telef olan saz kedisi yavrusu 6 aylık tedavinin ardından tekrar doğaya salındı.

Yayın Tarihi: 17.01.2024 17:55
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 17:55

Yabani saz kedisi tedavisini tamamlayınca tekrar doğaya salındı

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, 6 ay kadar bir süre önce yaralı halde bulduğu yabani saz kedisi yavrusunun tedavisini tamamlayıp doğal yaşam alanına saldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir açıklamada, 6 ay önce yaralı ve bitkin bir şekilde saz kedisi yavrusu bulunduğu öğrenildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ekiplerine teslim edilen yavru, tedavi altına alındı. 

saz kedisi

Bölgede yapılan araştırmalarda yavruya araba çarptığı ve anne saz kedisinin de bu nedenle telef olduğu anlaşıldı. DKMP Şanlıurfa Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen kontrollerde, yavruda mide enfeksiyonu ve ishal semptomları tespit edildi. 6 aylık tedavi ve bakım süresine alınan yavru, sağlığına kavuştu. Doğada hayatını sürdürebilecek erişkinliğe erişen yavru, bildirilene göre 15 Ocak tarihinde tekrar doğaya salındı. 

Saz kedisi hakkında 

Göreceli olarak uzun bacaklı kısa kuyruklu olan saz kedileri, adından da görüldüğü üzere sazlık bölgelerde yaşarlar. Ortalama 70 santimetre vücut uzunluğu ve 30 santimetreye kadar da kuyruk uzunluğuna sahiptir. Batalık, çayır, sazlık, kıyı çalılık ve fundalıklarda yaşayan bu canlı; Türkiye’de de görülen bir kedi türüdür. 

sazlık kedisi

Tavşan, fare, kuş ve benzeri hayvanları avlayan saz kedileri, tek başına hareket eden ve mekanını tutan bir türdür. 86 günlük gebelik yaşayan bu canlı, ortalama 3-4 canlı dünyaya getirir. Ortalama ömürleri ise 14 yıldır. 

Kulaklarının ucunda vaşağı anımsatan siyah kıllar bulunur. Bu nedenle saz kedileri bataklık vaşağı olarak da anılmaktadır. Vücudunda belirgin bir iz bulunmaz ve sadece kuyruğunda siyah halkalı desen vardır.