Kahvaltıda sağlıklı yiyecekler yemek her zaman iyi bir alışkanlıktır, ancak daha çok iltihabı azaltmayı amaçlayan diyet yapmak isteyenler için kahvaltıda sağlıklı yağlara yer vermenin önemi vurgulanmakta.
Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, zeytinyağından elde edilen tekli doymamış yağ asitlerinin (MUFA) olduğu bir kahvaltı yapan kadınların, margarin veya doymuş yağdan elde edilen çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) olduğu bir kahvaltı yeme olasılığının daha düşük olduğunu buldu. (SFA) tereyağından yiyen kadınlara kıyasla ise enflamasyon belirteçlerinde azalmaların görüldüğü tespit edildi.
Araştırmayı tamamlamak için araştırmacılar kontrollü bir ortamda 60 kadını bir araya getirdi ve aynı diyet ve yaşam tarzını sürdürürken kahvaltıda tükettikleri yağ miktarını takip etti. Bu, farklı yağlar içeren kahvaltıların vücuttaki iltihaplanma düzeylerini nasıl etkilediğini daha iyi izlememize olanak tanır. Zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asidi olan MUFA'nın inflamasyonu azaltmada en büyük etkiye sahip olduğu görülmektedir. Benzer şekilde, bitkisel margarinde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle kalp sağlığına destek veren bir faktör olan epidermal büyüme faktörünü (EGF) azaltarak vücut üzerinde olumlu bir etkiye sahipti. Tereyağından elde edilen SFA içeren kahvaltının vücuttaki iltihaplanmaya etkisi olmadığı gözlendi.
Bu, tereyağı ve diğer SFA'ların kötü olduğu anlamına gelmez, ancak tereyağı ve diğer SFA'ların, diğer yağlar kadar da sağlıklı bir inflamatuar yanıtı desteklemediğini gösterir.
"Yağ tüketimine dikkat edin"
Bulgular, kahvaltıda yediğiniz yağ türünü değiştirmenin inflamasyonu tedavi etmede etkili bir strateji olabileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılar, "Mevcut verilere dayanarak, özellikle proinflamatuar faktörlerin sentezi önemli ölçüde azaldığı için, kahvaltıda en iyi yağların yüksek oranda tekli doymamış yağ içerenler olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Diğer beslenme çalışmalarında olduğu gibi bu çalışma da kahvaltı menülerine yönelik kesin kurallar sunmamaktadır. Bunun yerine, iltihabı azaltmak için olumlu bir adım olarak mümkün olduğunca MUFA ile PUFA yağlarını dahil etmenizi öneririz.
MUFA ve PUFA açısından zengin olan lezzetli yiyecekler için aşağıdaki listeye göz atınız;
MUFA açısından zengin olan yiyecekler:
Zeytinyağı
Avokado
Yumurta
Badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler
Kabak çekirdeği ve susam gibi tohumlar
PUFA açısından zengin olan yiyecekler:
Ayçiçeği, mısır, soya fasulyesi ve keten tohumu yağları
Ceviz türleri
Keten tohumu
Balık