Bist 100
10.089,55 1%
DOLAR
32,21 0,01%
EURO
34,8 -0,19%
ALTIN
2.415,29 -0,7%

Vitamin eksikliği olanlar yandı! Bu 6 belirti yüze vuruyor

Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan vitaminlerin eksikliği, cildimizde ve gözlerimizde çeşitli sorunlara neden oluyor. Peki, vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir ve nasıl önlenir? İşte cevabı…

Yayın Tarihi: 24.02.2024 09:40
Güncelleme Tarihi: 24.02.2024 09:40

Vitamin eksikliği olanlar yandı! Bu 6 belirti yüze vuruyor

Vitaminler, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan besin maddeleridir. Ancak, bazı durumlarda vücudumuz yeterli miktarda vitamin alamayabilir ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri almak ve eksikliklerini önlemek çok önemlidir. Vücudumuz vücudumuzda bir sorunla karşılaştığı zaman farklı belirtiler gösterir. Peki, vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir ve nasıl önlenir? İşte detaylar…

VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN YÜZÜMÜZDE GÖRÜLEN 6 BELİRTİSİ NELERDİR?

Sebepsiz Yorgunluklar ve Baş Dönmesi

Uykunuzu aldığınız halde sabah kalktığınızda yorgun ve halsiz hissediyorsanız eğer bu B12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. B12 vitamini eksikliğinden dolayı vücuda yeterince oksijen taşınamaz. 

BAŞ DÖNMESİ

Buda yorulma, baş dönmesi ve halsizlik belirtilerinin görülmesine neden olur. Yine B12 vitamini beynin ve sinir sisteminin dengeli çalışması için önemlidir.

Gözlerde Şişkinlik 

Gözlerinizin çevresinde ve vücudunuzda şişkinlikler olduğunu gözlemliyorsanız bu iyot eksikliğinin belirtisi olabilir. En çok kullanılan iyot ise iyotlu tuzdur. Deniz ürünleri (ıstakoz, karides, deniz yosunu), süt ürünleri ve ekmekte yüksek miktarlarda iyot bulunmaktadır. 

Dudakların Renksiz Olması

Soluk dudaklara sahip olan bir birey için demir eksikliği olduğu söylenebilir. Bunun başka bir belirtisi ise düşük arter basıncı ve sürekli görülen soğuk algınlığıdır. Kırmızı et tüketmek ve yüksek kalsiyum içeren besinler tüketmek faydalı olacaktır. 

Kuru Saçlar

Kırılgan ve kepekli kuru saçlara sahip olmak biyotin eksikliğinin yani B7 vitamini eksikliğinin belirtisidir. 

KURU SAÇLAR

Genellikle antibiyotik kullanmanın bir sonucudur. Et, balık, sebze, meyve, mantar ve baklagillerde bol miktarda bulunur. Tüketmeniz faydalı olacaktır ve belli bir süre diyet yapmamaya özen gösterin. 

Soluk Cilt Görünümü 

Kişinin cildi normal görünümünden farklı olarak soluk bir hal almışsa bu B12 vitamini eksikliğinin belirtisidir. Et ve deniz ürünü besinler tüketmek yararlı olacaktır. 

Diş Etinde Kanama 

DİŞ ETİ KANAMASI

Diş etinde kanama oluyorsa bu C vitamini eksikliğinin belirtisidir. C vitamini eksikliğinin görülmesi aynı zamanda zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olma, kas ağrılarının görülmesi, diş sorunlarının oluşması gibi rahatsızlıklara da neden olur. Narenciye meyveleri ve kırmızı biber bol miktarda C vitaminine sahiptir.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Vitamin eksikliği, dengeli bir beslenme programı ile önlenir. Sağlıklı bir beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri sağlar. Ancak, bazen beslenme yeterli olmayabilir ve vitamin takviyeleri gerekebilir. Vitamin takviyeleri kullanmadan önce, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Vitamin eksikliğini önlemek için, aşağıdaki yiyecekleri tüketmeye özen gösterin:

A Vitamini İçin

Havuç, ıspanak, tatlı patates, yumurta sarısı, süt ürünleri ve balık.

A vitamini

B Vitamini İçin

Tam tahıllar, kuru baklagiller, et, yumurta, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve maya.

B VİTAMİNİ

C Vitamini İçin 

Narenciye meyveleri, kırmızı biber, brokoli, kivi, çilek ve maydanoz.

C VİTAMMİNİ

D Vitamini İçin

Güneş ışığı, balık yağı, somon, ton balığı, sardalya, yumurta sarısı ve süt ürünleri.

D VİTAMİNİ

E Vitamini İçin

Bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz, ayçiçeği çekirdeği, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar. 

E VİTAMİNİ

K Vitamini İçin

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, lahana, ıspanak, maydanoz, soya fasulyesi ve yeşil çay. 

K VİTAMİNİ

Vitamin eksikliği, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyen ve cildimizde ve gözlerimizde çeşitli sorunlara neden olan bir durumdur. Bu nedenle, vitamin eksikliğinin belirtilerini göz ardı etmemeli ve dengeli bir beslenme ile önlemeye çalışmalıyız.