VİOP'ta ekim vadeli kontrat açılışta yükseldi
İMKB Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ekim vadeli kontrat, haftaya açılışta yüzde 0,8 artışla 12.296,00 puandan işlem görerek başladı.
Cuma günü normal seansta satış ağırlıklı bir seyir izleyen ekim vadeli kontrat, normal seansı yüzde 2,80 azalışla 12.200,00 puandan tamamladı. Akşam seansında bir kısmı telafi edilen kayıplar sonucu kontrat 12.255,00 puana yükselmişti.
Piyasa görünümü ve etkenler
Küresel piyasalarda haftanın başlangıcında pozitif hava, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim beklentilerinin gücünü korumasıyla ilişkilendirildi. Bu gelişme, VİOP açılışındaki toparlanmanın arka planını oluşturdu.
Analistler ayrıca, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamalarının yerel pay piyasalarının yönü üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekiyor.
Takip edilecek veriler ve teknik seviyeler
Yurt içinde bugün reel efektif döviz kuru ile fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek veriler arasında yer alırken, yurt dışında ise Avro Bölgesi ekim Sentix yatırımcı güven endeksi ile perakende satışlar verileri izlenecek.
Teknik açıdan analistler, kontratta 12.400 ve 12.500 puanın direnç; 12.200 ve 12.100 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.