Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, ABD hükümetinin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yakalanması için ödül miktarını 50 milyon dolara çıkarmasını "çirkin ve aşağılık bir manevra" olarak nitelendirdi.
Başkent Karakas’ta düzenlediği basın toplantısında, Saab, ABD hükümetinin Maduro’nun yakalanmasına yönelik açıklamalarına karşı çıkarak, bu durumun uluslararası hukukun ihlali ve Venezuela’nın iç işlerine yasa dışı bir müdahale olduğunu ifade etti.
Maduro’nun yakalanması için konulan ödülü "çirkin ve aşağılık bir manevra" olarak tanımlayan Saab, bu tür ödül ilanlarının psikolojik savaş ve propaganda operasyonlarının bir parçası olduğunu söyledi.
ABD'nin Maduro'yu suç örgütleriyle ilişkilendirmesinin "asılsız ve hukuki dayanağı olmayan bir iftira" olduğunu belirten Saab, "ABD, yüzyıllardır evrensel olarak reddedilen kolonyal rejimlerin uygulamalarına başvurmakta ısrar ediyor ve yargı sistemini bir küresel siyasi zulüm aracı olarak kullanıyor" dedi.
ABD’yi Venezuela’daki aşırı sağın oyunlarına alet olmakla suçlayan Saab, "Demokratik alanda yenilgiye uğrayan aşırı sağı memnun etmek için siyasi kaos peşindeler" ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
ABD Dışişleri Bakanlığı, Maduro'nun yakalanması için konulan ödülle ilgili bilgileri güncelleyerek, Maduro'nın yakalanması veya mahkum edilmesine yönelik bilgi sağlanması durumunda daha önce 25 milyon dolar olan ödülün 50 milyon dolara yükseltildiğini duyurmuştu. Açıklamada, Maduro'nun 2024 seçimlerinin galibi olarak tanınmadığı ve Venezuela Devlet Başkanı olarak kabul edilmediği vurgulanmış, devlet memurları ve çalışanlarının bu ödülden muaf olduğu belirtilmiştir.