Sonbahar habercisi vargit çiçekleri:
Düzce yaylalarında, sonbaharın ilk habercilerinden olan vargit çiçekleri açtı. Yaz aylarını yaylalarda geçiren aileler, doğanın bu işaretini dönüş zamanının geldiği sürecin simgesi olarak değerlendiriyor. Bölgedeki gözlemler, yaylalarda hareketliliğin arttığını ve mevsim geçişiyle birlikte köylere dönüşün başladığını gösteriyor.
Yaylalarda dönüş hazırlıkları:
Çekimler, Düzce merkeze yaklaşık 36 kilometre uzaklıkta, Gölormanı köyü sınırlarındaki ve bin 400 rakımdaki Balıklı Yaylasında gerçekleştirildi. Düzce Belediyesi, kentin doğal güzelliklerini ve yayla kültürünü tanıtmak amacıyla haziran ayından bu yana yaylalarda konaklayan vatandaşların dönüş hazırlıklarını ve yolculuk anlarını görüntüledi.
Yayacıların anlatısı:
Yıllardır hayvancılıkla uğraşan 75 yaşındaki Saadet İlkbahar, 1999 depreminden sonra yaylaya gelmeye başladıklarını ve o günden bu yana her sezon yaylaya çıktıklarını söyledi. İlkbahar, yaylada yaklaşık dört ay kaldıklarını, geldiklerinde 7 hayvan ile başladıklarını; zaman zaman bu sayının 25’e kadar çıktığını belirtti. Deneyimlerini aktarırken, yayla yaşamının kendileri için hem geçim hem de yaşam biçimi olduğunu vurguladı.
Doğayı koruma çağrısı:
İlkbahar, piknikçilerin geride bıraktığı çöpler konusunda uyarıda bulundu: "Yaylayı çok seviyorum. İşimi de çok seviyorum. Köpeklerimi, tavuklarımı, ineklerimi, danalarımı, koyunlarımı, doğayı çok seviyorum. İnsanları da seviyorum." Ayrıca, "Piknikçiler geliyorlar. Çöplerini bırakıp gidiyorlar. Bırakmasınlar. Onlar gittiği zaman çöplerini topluyorum. Mal dediğin can yongası. Biz hayvan bakarak geçimimizi sağlıyoruz. Hayvanlar poşetleri yutuyor. Boğazına bir şey kaçacak diye de korkuyorum. Doğayı seven, insanları seven çöp bırakmasın. Herkes çöpe götürsün" sözleriyle doğanın korunmasına yönelik çağrısını tekrarladı.
Balıklı Yaylası’nda yaz mevsimine veda eden yaylacılar, hayvanlarıyla birlikte yeniden köylerine inmeye başladı ve bölgedeki mevsimsel hareketlilik, önümüzdeki günlerde de devam edecek gibi görünüyor.
SAADET İLKBAHAR