Zirai Don Riski Artıyor
Son günlerde hava koşullarındaki ani değişiklikler, zirai don riskini yükseltmiştir. Türkiye'nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgeleri, bu durumdan en çok etkilenen yerler arasında yer alıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, don riskinin perşembe ve cuma geceleri orta kuvvette, bazen ise kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
Uzman Görüşü
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, AA muhabirine gerçekleştirdiği açıklamada, zirai donun tarım üretimine olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Ünal, korunma yöntemlerinin her bölgeye ve ürüne göre değişiklik gösterdiğini, bu nedenle uygun ve pratik çözümlerin seçilmesi gerektiğini ifade etti.
Dayanıklı Bitki Seçimi
Ünal, çiftçilere şu tavsiyelerde bulundu: "Don riski taşıyan bölgelerde, yöreye uygun çeşitler seçilmeli ve ağaç sıraları, çalılar, bodur ağaçlar ile asma bitkileri doğal engel olarak tercih edilmelidir. Yapay engeller arasında ise binalar, duvarlar ve yoğun çalılar bulunmaktadır."
Dikim Zamanı ve Ürün Seçimi
Dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi için önemli bir diğer nokta ise "önerilen tarihlerden önce dikim yapılmaması" gerektiğidir. Ünal, geç çiçeklenen elma türleri, sert kışlık buğday, yulaf çeşitleri ve don dayanıklı çilek çeşitlerinin tercih edililmesi gerektiğini vurguladı. Dağlık bölgelerin ve güneye bakan sıcak eğimlerin en uygun yetiştirme alanları olduğunu belirtti.
Ateş Yakma Yöntemleri
Ünal, ısı kaybını önlemek için en etkili ve basit yöntemlerin başında uygun ısıtma ekipmanlarının kullanımıyla ateş yakma yönteminin geldiğini söyledi. "Ateş yakılarak arazilerde sıcaklık, belirli ürünler için kritik seviyelerin üzerinde tutulabilir. Küçük ateşlerin çok sayıda yakılmasının, daha büyük ateşlere göre havayı ısıtmada daha etkili olduğunu" belirtti.
Uzmanlar, eğer bir bölgede bir mevsim boyunca 2-3 defadan fazla don olayı görülmüyorsa, ısıtma yönteminin uygun ve ekonomik olacağına dikkat çekti. Ancak daha fazla don görülen bölgelerde ise bu yöntemin ekonomik olmayabileceği ifade edildi.