Diyaliz Hastaları İçin Yaz Dönemi Beslenme İpuçları
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte diyaliz hastaları için doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi konuları yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, sıcak havalarda hatalı beslenmenin ve aşırı sıvı alımının, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Diyaliz Hastalarının Meyve ve Sebze Tüketimi
Türk Böbrek Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, hemodiyaliz hastalarında artan meyve ve sebze tüketimi, potasyum ve fosfor değerlerinin düşmesine neden olabiliyor. Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, yaz aylarında aşırı meyve tüketiminin (özellikle kavun, kayısı, şeftali) sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Kırmızı Et ve Protein Tüketimi
Kış aylarında karşılaştıkları protein ihtiyacının yaz aylarında azaldığını belirten Diyetisyen Aydın, bu durumun da kan değerlerini etkileyebileceğini ifade etti. Mevsim geçişleri, diyaliz hastaları için ciddi riskler barındırmaktadır.
Sıvı Tüketiminin Önemi
Hemodiyaliz hastalarında yaz aylarında su tüketiminin artış gösterdiğini belirten Aydın, bu durumun iki diyaliz seansı arasında normalden fazla kilo alınmasına yol açabileceğini vurguladı. Bu tarz aşırılıklar, ödem ve yüksek tansiyon gibi komplikasyonları beraberinde getirebilir.
Koruyucu Hekimlik ve Bilgilendirme Faaliyetleri
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 40 yıldır kronik böbrek hastalarına en iyi hizmeti sunmak için çalıştıklarını belirterek, hastalarının fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunması adına sosyal medya ve sosyal projelerle bilgilendirme faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.
Hastaların, doktor ve diyetisyen işbirliğiyle mevsime uygun beslenme planlarına uymalarının kritik önemde olduğunu vurgulayan Aydın, hastaların bu konuda bilgili ve dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.