Manisa CBÜ Öğretim Üyesi Dr. Deniz Özer: Risk grubundakiler enfeksiyonları hafife almasın
Kış aylarıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin artış yaşanırken, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Deniz Özer, özellikle risk grubundaki bireylerin gribi ve benzeri enfeksiyonları hafife almaması gerektiğini vurguladı.
Artışın nedenleri
Dr. Özer, kış döneminde boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık ve ateşle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık göründüğünü; bunun nedenleri arasında soğuk havayla birlikte kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesi, havalandırmanın azalması ve bazı virüslerin soğuk-kuru havada daha uzun süre canlı kalabilmesinin yer aldığını söyledi.
"Grip virüsünün havada 30-60 dakika sonra bile bulaştırıcı düzeylerde kalabildiğini gösteren çalışmalar var. Kış şartları bu süreyi daha da uzatabiliyor", diye konuştu.
Herkeste aynı seyretmez: Kimler risk altında?
Dr. Özer, her enfeksiyonun herkeste aynı şeklide ilerlemediğini belirterek, bazı kişilerde evde istirahatle hızlı iyileşme görüldüğünü, bazılarında ise tablonun ağırlaşabileceğini kaydetti. Risk grupları arasında 65 yaş ve üzeri bireyler, gebeler, kalp-damar ve akciğer hastalığı olanlar, diyabetliler, kronik böbrek yetmezliği bulunanlar, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve 5 yaş altı çocuklar yer alıyor.
Mevcut sürveyans ve tespitler
Dr. Özer, Türkiye'de solunum yolu virüslerinin haftalık sürveyans raporlarıyla izlendiğini belirterek, 2025 yılının 51. haftasında influenza benzeri şikayetlerle başvuran kişilerden alınan örneklerin bir kısmında Influenza A (H3N2) ve Influenza A (H1N1) tespit edildiğini söyledi.
Grip ciddi sonuçlara yol açabilir
Gribin yalnızca ateşle sınırlı bir hastalık olmadığını ifade eden Dr. Özer, "Grip, zatürre başta olmak üzere ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayrıca kalp kası iltihabı gibi ağır komplikasyonlar görülebilir. Kalp hastalığı olan kişilerde grip enfeksiyonunun ilk yedi gününde kalp krizi riskinin 6 kat arttığı bildirilmektedir" uyarısında bulundu.
Antibiyotik uyarısı ve aşı hatırlatması
Çoğu kişinin bir hafta içinde tedavisiz iyileşebileceğini ancak risk grubundakiler için erken başvurunun önemli olduğunu belirten Dr. Özer, antibiyotiklerin grip ve soğuk algınlığında etkili olmadığını, zira etkenin viral olduğunu hatırlattı.
Grip aşısının her yıl yaptırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Özer, "Aşının koruyuculuğu yaklaşık 2 hafta sonra başlar ve 6-8 ay sürer" dedi. Ayrıca el hijyeni, havalandırma ve kalabalık ortamlarda maske kullanımı gibi günlük önlemlerin de önemine işaret etti.
COVID-19 ve kış tedbiri
Dr. Özer COVID-19'un tamamen ortadan kalkmadığını, takip şeklinin değiştiğini ve son sürveyans raporlarının virüsün hâlâ dolaşımda olduğunu gösterdiğini belirtti. Risk grubundakilerin COVID-19 açısından da dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Sonuç ve öneriler
Dr. Özer, kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına karşı risk grubundakilerin alarm belirtilerinde gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı. Erken değerlendirme, uygun aşılamanın yapılması ve temel hijyen önlemlerinin uygulanması, ciddi komplikasyonları önlemede kilit rol oynuyor.
KIŞ AYLARIYLA BİRLİKTE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA BELİRGİN ARTIŞ YAŞANIRKEN, MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DR. DENİZ ÖZER, ÖZELLİKLE RİSK GRUBUNDAKİ BİREYLERİN GRİBİ VE BENZERİ ENFEKSİYONLARI HAFİFE ALMAMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI.