Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Üstün zekalı minikler TEKNOFEST'e hazırlanıyor!

TÜZDEV'de eğitim gören çocuklar, tasarlamış oldukları çeşitli teknolojik cihazlarla birlikte TEKNOFEST'e katılmaya hazırlanıyor.

Yayın Tarihi: 08.01.2024 12:06
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 12:06

Üstün zekalı minikler TEKNOFEST'e hazırlanıyor!

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı’nda (TÜZDEV) öğrenim gören çocuklar, tasarladıkları çeşitli cihazlarla TEKNOFEST’e katılacak. Eğitim gördükleri TÜZDEV’de sualtı dronu, amfibik robot ve topraksız tarım cihazları üreten minikler, kurumun Bilgisayar Öğretmeni Hikmet Kalfa öncülüğünde TEKNOFEST’te yarışmaya hazırlanıyor! 

teknofest

Çocukların projelerini her zaman desteklediklerini kaydeden Kalfa, bir projenin denizdeki kirliliği hedef aldığını aktardı. Çocukların tasarladıkları projelerden bahseden öğretmen Kalfa, denizdeki çöp ve atıkların temizlenmesi için suda ve karada hareket edebilme yeteneğine sahip amfibik bir robot yapıldığını aktardı. Ayrıca öğrencilerin sualtı dronu da tasarladıklarını aktaran Kalfa, dronun çalışması için gereken motor ve yazılımların tamamlandığını söyledi. 

Sualtı dronunun ne kadar işlevsel bir cihaz olduğuna değinen Kalfa, yarışma aracı olarak tasarlanan dronun, gelecek aşamalarda su altındaki çeşitli etkinlikler için de imkan sağlayacağını aktardı. 

teknofest tüzdev

Öğrencilerin Biyoloji Öğretmeni Özlem Talip Akkuş da birlikte hidroponik tarım uygulaması geliştirdiklerini kaydetti. Suda çeşitli besi yerlerini hazırlayıp gübre ve mineralleri ekledikten sonra tohumların ekileceğini söyleyen Akkuş, tohum takibinin uzaktan algılama sistemiyle yapılacağını aktardı. Kameraların ısı sensörleriyle bitkilerin büyümelerini kontrol edeceklerini aktaran Akkuş, aynı zamanda bitkinin verimi bir şekilde yetişip yetişmediğini de analiz edeceklerini söyledi. 

TÜZDEV öğrencilerinden Hamza Clavijo Olarte ise topraksız tarım projesiyle birlikte bitkileri yapay ışıkla güneş görmeden yetiştirdiklerini aktardı. Ayrıca, sebze tohumlarının da telefon ya da bilgisayar üzerinden uzaktan kontrol edilebildiğini belirtti.