Üstel: Fidan’ın açıklamaları Türkiye’nin iki devletli çözüm kararlılığını teyit etti

Ünal Üstel, Hakan Fidan’ın Kıbrıs açıklamalarının Türkiye’nin iki devletli çözüm duruşunu teyit ettiğini belirterek Fidan’a teşekkür etti.

Yayın Tarihi: 09.08.2026 19:14
Güncelleme Tarihi: 09.08.2026 19:14

Üstel: Fidan’ın açıklamaları Türkiye’nin iki devletli çözüm kararlılığını teyit etti

Üstel açıklamalarını memnuniyetle karşıladı

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yapılan Kıbrıs beyanlarını büyük memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Üstel, açıklamaların Kıbrıs Türk halkının haklarını, geleceğini ve siyasi iradesini doğrudan ilgilendiren mesajlar içerdiğini vurgulayarak Fidan’a teşekkür etti.

Fidan’ın sözleri ve iki devletli çözüm vurgusu:

Üstel, Fidan’ın ortaya koyduğu yaklaşımın Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki tutumunu net biçimde gösterdiğini ifade etti. Bakan Fidan’ın, "Bizim için esas çözüm, iki devletli çözümün hayata geçmesidir. İdeal çözüm bu. Bizim durduğumuz yer bu" sözlerinin Kıbrıs meselesinde yeni bir sayfanın açılmasına işaret ettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkının statüsü ve uluslararası mesaj:

Üstel, Fidan’ın "Rum kesimini devlet olarak tanımıyoruz" ve "Sen Kıbrıs Türkünün hakkını tanımazsan ben de senin devlet varlığını tanımam. Sen 1960’ta kurulan devlet değilsin" ifadelerini önemsediklerini söyledi. Bu sözlerin, Kıbrıs Türk halkının uzun süredir karşılaştığı siyasi eşitsizliğin uluslararası alanda açıkça dile getirilmesi bakımından değerli olduğunu kaydetti.

Üstel, "Kıbrıs Türk halkının hakkını, iradesini ve varlığını yok sayan bir anlayışın kalıcı bir çözüm üretmesi mümkün değildir" diyerek, geçmişte sonuç vermemiş formüllerin tekrar gündeme getirilmesinin çözüm sağlamayacağını, bunun yerine Kıbrıs’ın mevcut gerçeklerini dikkate alan yeni bir anlayışın gerekli olduğunu ifade etti.

Devletin güçlendirilmesi ve ekonomik hedefler:

Başbakan Üstel, hükümetin yalnızca hakları savunmakla kalmayıp devletin güçlendirilmesi, ülkenin kalkındırılması ve halkın refahının artırılması üzerinde de çalıştığını belirtti. Ülkenin ekonomik gücünü artırmak, altyapıyı geliştirmek ve üretim ile yatırımları desteklemek amacıyla yürütülen çabaların sürdüğünü söyledi.

Üstel, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde Türkiye ile yürütülen güçlü iş birliğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti ve ortak çalışmaların KKTC’nin uluslararası alanda hak ettiği konuma gelmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Ayrıca Üstel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki siyasi irade ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın uluslararası alanda verdiği mesajların Kıbrıs Türk halkı için önemli bir güven ve güç kaynağı olduğunu belirtti. Bakan Fidan’ın ada güvenliğine ilişkin değerlendirmelerine de değinen Üstel, bunların Kıbrıs’ın güvenlik gerçeklerini ortaya koyması bakımından anlam taşıdığını söyledi.

Üstel son olarak, "Sayın Hakan Fidan’a, Kıbrıs Türk halkının haklı davasına ve devletimizin geleceğine yönelik ortaya koyduğu kararlı tutumdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL, DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN’IN KIBRIS...

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL, DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN’IN KIBRIS MESELESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARININ, TÜRKİYE’NİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KONUSUNDAKİ KARARLI TUTUMUNU BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDUĞUNU BELİRTTİ. ÜSTEL, "BUGÜN YAPILMASI GEREKEN, GEÇMİŞTE SONUÇ VERMEMİŞ FORMÜLLERİ YENİDEN GÜNDEME TAŞIMAK DEĞİL, KIBRIS’IN MEVCUT GERÇEKLERİNİ DİKKATE ALAN YENİ BİR ANLAYIŞ ORTAYA KOYMAKTIR" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.