Üsküdar Üniversitesi'nde tıp ve bilgisayar mühendisliği eğitimi gören kardeşler, Türkiye'nin kadavra ihtiyacını azaltmak için yenilikçi bir proje geliştirdi. Tıp fakültesi öğrencisi Mustafa Şanverdi ile bilgisayar mühendisliği öğrencisi Emre Kaan Şanverdi, 3 boyutlu (3D) yazıcı ve sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanarak dijital kadavra üretimine başladı.
Türkiye'de on binlerce doktor adayının eğitim aldığı tıp fakültelerinde beden bağışlarının azalması, kadavra temininde zorlanmalara neden oluyor. Bu durum, kadavra ithalini de artırıyor. Mustafa ve Emre Kaan Şanverdi, insan organlarını 3 boyutlu olarak tarayan ve VR gözlüklerle uyumlu hale getiren bir projeyi hayata geçirdi.
Proje kapsamında, organlar 3D yazıcı ile fiziksel olarak basılıyor, ardından tam şekil, boyut ve rengiyle taranarak VR gözlüğüne yüklüyor. Bu metod, tıp öğrencilerinin organlara fiziksel dokunma hissi yaşarken, aynı zamanda görsel zekalarını kullanarak öğrenmelerini sağlıyor. Şanverdi kardeşlerin bu yenilikçi çalışması, ithal edilen bir kadavranın maliyetinin 20'de 1'ine denk geliyor.
İkili, TEKNOFET 2023 Eğitim Teknolojileri Yarışması'nda finale kaldı ve WISH Sağlık İçin Dünya İnovasyon Zirvesi'nde ilk 7 proje arasında yer aldı. Ayrıca, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı, projeye yüzde 3 hisse ile destek verdi.
Mustafa Şanverdi, dünyada yaşanan kadavra sorununu gündeme taşıyarak, proje fikrinin iki yıl önce bir tekstil firmasındaki VR etkinliği sırasında ortaya çıktığını belirtti. Pandemi dönemi, kadavra temininde sıkıntılar yaşandığı bir süreçti ve bu duruma bir çözüm geliştirmek amaçlandı. Türkiye'de yıllık olarak üniversiteler ve hastaneler için 500 kadavranın gerektiğini hatırlatan Şanverdi, bunun sadece 150'sinin yerli kaynaklardan karşılandığını belirtti. Dijital kadavra ile bu ithalatın azaltılmasını hedeflediklerini vurguladı.
Emre Kaan Şanverdi ise projeye başlarken, abisinin dersinde zorlandığını ve VR teknolojisi ile organları aktarabileceği fikrinin geldiğini ifade etti. Şanverdi, tıp öğrencileri için dokunma hissinin önemli olduğunu belirterek, ileride organların veya kemiklerin daha iyi hissetirilmesini sağlayacak eldiven geliştirmeyi planladıklarını açıkladı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Üsküdar Üniversitesi'nde tıp fakültesi öğrencisi Mustafa Şanverdi ile kardeşi bilgisayar mühendisliği öğrencisi Emre Kaan Şanverdi, ülkenin kadavra ihtiyacını azaltmak için, 3 boyutlu (3D) yazıcı ve sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanarak dijital kadavra üretimine başladı.
Üsküdar Üniversitesi'nde tıp fakültesi öğrencisi Mustafa Şanverdi ile kardeşi bilgisayar mühendisliği öğrencisi Emre Kaan Şanverdi, ülkenin kadavra ihtiyacını azaltmak için, 3 boyutlu (3D) yazıcı ve sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanarak dijital kadavra üretimine başladı.