Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Demiryolunda 2017'den bu yana yaklaşık 9 milyon engelli yolcu ücretsiz hizmet aldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10-16 Mayıs tarihlerini kapsayan Dünya Engelliler Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, bakanlık olarak 2002’den bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘önce insan’ vizyonu doğrultusunda herkese erişilebilir ulaşım sistemi için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
Turuncu Masa uygulaması
2019 yılında hayata geçirilen Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası uygulamasıyla, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin hızlı tren terminallerinde güvenli dolaşımı sağlanıyor. Uygulama kapsamında engelli yolcular, gar veya istasyon girişinde belirlenen noktadan alınarak tren içindeki koltuğuna yerleştiriliyor; yolculuk sonunda tekrar alınarak gar veya istasyon çıkışındaki hizmet noktasına kadar ulaştırılıyor. Bakan Uraloğlu, şu ana kadar 27 YHT garında hizmet verildiğini ve toplam 87 bin 795 yolcuya destek sağlandığını açıkladı.
Erişilebilirlik dönüşümü: Gar, istasyon ve peronlar
TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen erişilebilir ulaşım vizyonu kapsamında, bugüne dek 130 adet istasyona ilişkin proje çalışmaları tamamlandı. Bu projelerden 119 istasyonda erişilebilirlik uygulamaları fiilen tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu.
Havalimanları ve denizcilik uygulamaları
Bakanlık, havalimanlarında erişilebilirlik standartlarını yaygınlaştırdı. Turuncu Masa hizmeti 3 havalimanında başlatıldı. Ayrıca 38 havalimanı 'Engelsiz Havalimanı Kuruluşu' unvanına, 42 havalimanı ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 'Erişilebilirlik Belgesi'ne sahip hale geldi. Denizcilik alanında ise Engelsiz Denizler Projesi ile yolcu gemilerinde rampalı girişler, asansörler ve engelli tuvaletlerinin zorunlu kılındığı bildirildi.
Ücretsiz seyahat uygulamaları ve karayolu verileri
Yüksek Hızlı Tren ve ana hat trenlerinde devam eden ücretsiz seyahat uygulamasıyla, demiryolunda 2017 yılından bu yana yaklaşık 9 milyon engelli yolcuya ücretsiz hizmet verildiği vurgulandı. Karayolu ulaşımında ise 2025 yılında 1.784.410, 2026 yılının ilk dört ayında ise 356.771 engelli vatandaşın şehirlerarası otobüslerde yüzde 40’a varan indirimlerden faydalandığı belirtildi.
Haberleşmede engelsiz hizmetler
Haberleşme sektöründe erişilebilir hizmetlere ilişkin olarak, e-Devlet İletişim Merkezi kapsamında işaret dili destekli Engelsiz Çağrı Merkezi kuruldu. Bu merkez web üzerinden Temmuz 2015'ten, mobil üzerinden Ağustos 2018'den itibaren işitme engelli vatandaşlara görüntülü ve yazılı hizmet veriyor. Bakanlığın paylaştığı verilere göre web üzerinden 43.871, mobil üzerinden 10.375 olmak üzere toplam 54.246 işitme engelli vatandaşa hizmet sunuldu. Ayrıca PTT aracılığıyla engelli vatandaşların aylıkları evlerinde teslim alınıyor ve Türkiye Kart ile engelli ve gazi vatandaşlara ulaşımda yeni imtiyazlar sağlanıyor.
Uraloğlu, bu uygulamaların ve projelerin herkese erişilebilir ulaşım hedefi doğrultusunda süreceğini, erişilebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılmaya devam edileceğini belirtti.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, ‘DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI' DOLASIYLA "DEMİRYOLUNDA 2017 YILINDAN BU YANA YAKLAŞIK 9 MİLYON ENGELLİ YOLCUMUZA ÜCRETSİZ HİZMET VERDİK" DEDİ.