Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ukrayna, Rusya'nın Starlink internetini kullanmasını engellemek istiyor!

Elon Musk'ın inkar etmesine rağmen Ukrayna, SpaceX'in Rusya'nın Starlink internetini kullanmasını engellemeye çalışacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 21.02.2024 18:07
Güncelleme Tarihi: 21.02.2024 18:07

Ukrayna, Rusya'nın Starlink internetini kullanmasını engellemek istiyor!

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın savaşta Starlink terminallerini kullanmasını engellemek için Elon Musk'ın SpaceX şirketiyle birlikte çalıştığı duyuruldu.

Ukraynalı bir bakanın televizyonda yaptığı açıklamada belirttiği bu gelişme, Rusya'nın bu teknolojiye erişimi olup olmadığı konusunda kamuoyunda yaşanan tartışmanın ardından geldi.

Musk, daha önce Rusya'nın işgalinde Starlink internetini kullanmadığını iddia etmiş, Ukrayna ise bunu defalarca yalanlamıştı.

Starlink, Ukrayna güçlerine büyük bir yardımda bulunarak savaşın parçaladığı bölgelerde iletişim kurmalarını ve drone filosu gibi teknolojileri kolayca kullanmalarını sağladı.

Rusya'nın aynı avantaja sahip olmaması gerekse de Ukrayna terminalleri aldığını ve bunları Ukrayna'nın doğusunda kendi güçleri tarafından işgal edilen bölgelerde kullandığını aktardı.

Ukrayna'nın Dijital Dönüşümden Sorumlu Bakanı Mikhailo Fedorov, Ukrayna kamu yayın kuruluşu Suspilne'ye verdiği mülakatta, yetkililerinin bir çözüm önerdiğini kaydetti.

starlink

RUSYA'NIN BİNLERCE STARLİNK TERMİNALİ SATIN ALDIĞI İDDİA EDİLDİ

Bakan Fedorov, "Bir algoritma bulduk ve bunu SpaceX'e önerdik ve şimdi bu tür vakaların meydana gelmemesini sağlamak için onlarla iletişim halindeyiz. SpaceX, İsrail hükümetiyle de benzer bir şey yapmıştı” diyerek Starlink'in Gazze'de kullanımı konusunda yapılan anlaşmaya atıfta bulundu.

Bakan, işgal altındaki bölgelerde Starlink'i kapatmanın bir seçenek olmadığını, çünkü Ukrayna'nın bu bölgelerde teknolojiyi kullanabilmek için hâlâ insansız hava araçlarına ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Mikhailo Fedorov, "Starlink'lerimizin çalışıp diğerlerinin çalışmadığından emin olmanın başka yolları da var. Bu konuda SpaceX ile birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu ayın başlarında Ukrayna'nın casus şefi Kyrylo Budanov Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın "açık piyasadan" satın aldığı binlerce Starlink terminalini kullandığını söyledi. Budanov, satın alımların amacını gizlemek için özel şirketleri kullandığını ve daha sonra bunları başka ülkeler üzerinden Rusya'ya gönderdiğini paylaştı.

Öte yandan Elon Musk, Rusların Starlink'i kullandığını sürekli olarak reddetmiş ve "Bu kategorik olarak yanlıştır. Bildiğimiz kadarıyla hiçbir Starlink doğrudan ya da dolaylı olarak Rusya'ya satılmamıştır" açıklamasında bulunmuştu.