
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya'nın ABD tarafından önerilen 30 günlük ateşkes teklifini "net ve koşulsuz" bir şekilde kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Sybiha, bu açıklamayı, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyinin düzenlediği çevrimiçi toplantıda yaptı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, Sybiha, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Ukrayna-ABD toplantısının sonuçlarını Avrupalı meslektaşlarına aktardı. Burada yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için bir "fırsatın" ortaya çıktığına dikkat çekti ve şöyle konuştu: "Amerikalı meslektaşlarımızla sekiz saat boyunca bu konuyu konuştuk."
Sybiha, ABD tarafının 30 günlük geçici ateşkes teklif ettiğini ve Ukrayna'nın bunu kabul ettiğini belirterek, "Artık top tamamen Rusya'nın sahasında. Ruslar bu soruya net ve koşulsuz bir 'evet' cevabı vermeli. Ukrayna, ABD'nin teklifini ek koşulsuz kabul etti, Rusya'nın da ek koşulsuz kabul etmesi gerekiyor"
Ayrıca, Ukrayna'nın bundan sonraki süreç için bir müzakere grubu oluşturduğunu vurgulayan Sybiha, bu durumun ciddi niyetlerini ortaya koyduğunu ifade etti.
Sybiha, Ukrayna'nın barış müzakereleri sırasında masaya yatıracağı şartlarını da açıkladı. "Birincisi Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğidir. Ukrayna, işgal altındaki toprakları asla tanımayacak"