Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

UKOME 2024 sonuçları: Taksi fiyatları, taksi indi-bindi, toplu taşıma fiyatlarına zam geldi

UKOME toplantısı sonuçları açıklandı. Artan maliyetler sebebiyle taksi ücretlerine de zam geldi. Peki taksi indi bindi ne kadar oldu?

Yayın Tarihi: 04.01.2024 14:35
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 16:08

UKOME 2024 sonuçları: Taksi fiyatları, taksi indi-bindi, toplu taşıma fiyatlarına zam geldi

Yeni yılda akaryakıta ÖTV uygulaması bugün itibari ile devreye alındı. Uygulamaya alınan bu ÖTV artışı benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam olarak yansıdı. Yapılan bu zam taksicilere de zam çağrısı yaptırmaya itti. Artan yakıt maliyetleri, araba maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle taksi indi bindi fiyatlarına zam talebi, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu tarafından duyuruldu. Temmuz ayında yapılan güncelleme sonrasında taksi fiyatlarının neredeyse toplu taşıma fiyatlarına yaklaştığını belirten Aksu, en az yüzde 65 zam yapılması gerekliliğini belirtti. Peki taksi fiyatlarına zam gelecek mi? Taksi indi bindi ne zaman artacak?

Artan maliyetler ve asgari ücret zammı gerekçesiyle taksimetre ücret tarifelerinin en az %65 zamlanması gerekliliği bildirilirken öte yandan taksi plakalarının da ucuz olduğu ve en az 20 milyon TL civarında olması gerekliliği savunuluyor. Taksi ücretlerine en son Ağustos 2023 tarihinde zam yapılmıştı. Yapılan zam sonrasında kilometre başına 8,51 lira zam eklenirken saatlik 101,8 liradan 152,72 liraya yükselmişti. 

taksi

TAKSİ ÜCRETLERİNE YÜZDE 65 ZAM TALEBİ

Yeni yılda yüzde 65 zam talebi belirtilirken olası onay durumunda indi bindi ücreti 120 TL'ye açılış ücreti ise 32,5'ye yükselmesi bekleniyor. Bu kapsamda taksimetrelerin kilometre başı ücreti ise 22,50 TL olarak uygulanacak. 2024 yılına girilmesi ile birlikte ürün ve hizmetlere yapılan zammın yanı sıra maaşlara yapılan zamlarda merakla araştırılıyor. Giderlerin gelirlerden fazla olduğu şu dönemde zaten pandemi sıkıntısından çıkan vatandaş taksit ücretlerine yapılacak olan zammı tepkiyle karşılıyor.

TAKSİ ZAMMI İÇİN UKOME TOPLANTISI BEKLENİYOR

İBB UKOME toplantısı bugün gerçekleşti. Ağustos ayından bu yana merakla beklenen zam oranları da bugün açıklandı.   İstanbul'da ulaşım ücretlerine yapılması gereken zam ile alakalı düzenlenecek toplantıda teklif ve taleplerin de değerlendirilmeye alındığı bilinirken, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksi ve taksi dolmuş esnafının beklentilerini düzenlenen toplantıda dile getirdi.

Taksilere %65 oranında zam yapılması gerekliliğini bildiren Aksu, giderlerin %100'ün üzerinde artış yapıldığını açıklamış bulunuyor. Aksu tarafından taksi zamları ile alakalı yapılan açıklamada yıllık enflasyonun %65 civarında olduğu ve Orta vadeli program kapsamında yıllık değerleme oranının da %65'e ulaştığı bildirilirken, araçların demirbaş giderlerine işçilik ve yakıt gibi giderlerine arka arkaya artışların yaşandığı belirtildi. Toplantıda sunulan yüzde 60 65 zamma ek olarak, toplantı sonuçları açıklandı. 

zam

SON DAKİKA TAKSİ ÜCRETLERİ ZAMMI 

Toplantı sonuçlarında son dakika zam ile alakalı olarak net oranlar belirlendi. İstanbul'da taksi ve servis ücretlerine %28,09 zam yapıldı.

TAKSİ İNDİ BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR?

2024 Ocak ayı itibari ile geçerli olacak şekilde taksi indi bindi fiyatlarına yapılan zam da güncellendi. İstanbul'da taksi indi - bindi ücreti 90 TL oldu.

İSTANBUL TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİNE ZAM YAPILDI

Düzenlenen toplantı kapsamında toplu taşıma ücretlerine yapılan zam oranı da belirlendi. İstanbul'da toplu taşıma araçlarına %18 zam yapıldı.