Ücretsiz tren biletlerinde kimlikle dijital doğrulama dönemi başlıyor

29 Ekim'den itibaren engelli, gazi, şehit yakını ve diğer ücretsiz yolcular T.C. kimlik numarasıyla anında doğrulanıp ücretsiz tren bileti alabilecek.

Yayın Tarihi: 16.10.2026 11:57
Güncelleme Tarihi: 16.10.2026 12:06

Ücretsiz tren biletlerinde kimlikle dijital doğrulama dönemi başlıyor

Yeni doğrulama sistemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından duyurulan uygulamaya göre, ücretsiz seyahat hakkı bulunan vatandaşlar 29 Ekim itibarıyla T.C. kimlik numarasıyla anlık doğrulama yaparak biletlerini alabilecek. Sistem, TCDD Taşımacılık AŞ ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında tamamlanan veri entegrasyonu ile çalışacak.

Yeni uygulama; engelli, gazi, şehit yakını, vazife malulü, devlet sporcusu ve diğer ücretsiz seyahat hakkı bulunan kişileri kapsıyor. Vatandaşlar, TCDD Taşımacılık AŞ’nin internet sitesi, mobil uygulamaları veya gişelerinden bilet işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Sorgu, bildirim ve kayıt güncellemesi

Bakan Uraloğlu, sistemin devreye alınmasıyla birlikte 2014'ten bu yana bilet satış sisteminde oluşturulan ve ücretsiz ya da indirimli paket tanımlanan mevcut kayıtların pasif hâle getirileceğini açıkladı. İlgili vatandaşlara geçiş süreci ve yeni uygulama hakkında SMS ve diğer iletişim kanalları üzerinden bilgilendirme yapılacak.

Hak sorgusu sonucu olumsuz çıkması halinde vatandaşlar, hak sahipliği güncelleme ve veri doğrulama işlemleri için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine yönlendirilecek. Bu adım, veritabanındaki bilgiler ile seyahat haklarının uyumlu hale getirilmesini amaçlıyor.

Bilet alma ve kontrol süreci

Sistemde sorgulama olumlu sonuçlandığında ücretsiz bilet otomatik olarak oluşturulacak. Yolculuk sırasında yapılacak kontrollerde vatandaşların biletleriyle birlikte yalnızca T.C. kimlik kartlarını ibraz etmeleri yeterli olacak; engelli, gazi veya şehit yakını kartı gibi fiziki belgelerin ayrıca istenmeyeceği belirtildi.

Pasaport veya sürücü belgesi gibi alternatif kimlik belgeleriyle seyahat eden vatandaşlar ise hak sahipliği kartlarını ya da Engelsiz Mobil Uygulaması üzerinden oluşturulan anlık ve canlı karekodlu dijital kimlik belgelerini göstermek zorunda olacak. Bakanlık, ekran görüntüsü, fotoğraf veya PDF formatındaki belgelerin geçerli sayılmayacağını özellikle vurguladı.

Uraloğlu uygulamanın amacı için, vatandaşların bilet alma işlemlerinden yolculuk sırasındaki kontrollere kadar tüm süreçlerini daha hızlı, kolay ve konforlu hale getirmek olduğunu belirtti. Yeni dijital doğrulama adımı, ücretsiz seyahat hakkı bulunan kişilerin erişimini sadeleştirmeyi hedefliyor.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, ENGELLİ, GAZİ, ŞEHİT YAKINI VE DİĞER ÜCRETSİZ...

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, ENGELLİ, GAZİ, ŞEHİT YAKINI VE DİĞER ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI BULUNAN VATANDAŞLARIN, T.C. KİMLİK NUMARALARIYLA HAK SAHİPLİĞİ DOĞRULAMASI YAPARAK ÜCRETSİZ BİLETLERİNİ ALABİLECEĞİNİ DUYURDU.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.