
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çorum'daki Dondan Etkilenen Meyve Bahçelerini İnceledi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 11 Nisan'da etkili olan zirai dondan olumsuz etkilenen Çorum'un Pınarcık köyündeki meyve bahçelerini ziyaret etti. Burada arazi sahiplerinden donun etkileriyle ilgili bilgi alan Bayraktar, çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Bayraktar, Türkiye genelinde yaşanan doğal afet ve mevsim kaymalarının tarımsal üretim üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Zirai donun ardından 27 il gezdiğini ifade eden Bayraktar, "Bu yaşadığımız en büyük afet diyebiliriz. Ben bu yaşa geldim, böyle büyük bir afet görmedim. Tarihin en büyük afetini üzülerek ifade ediyorum; 65 ilimizde yaşıyoruz. Yani sadece don olayında yaşayamıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi bir kuraklık var." dedi.
Mevsimsel kaymaların devam etmesini beklediklerini dile getiren Bayraktar, "Bunun tedbirlerini şimdiden almak gerekiyor. Kışın sonbaharı yaşadık, ilkbaharda kışı yaşadık. Biz yağış beklerken karla karşılaştık. Kar yağsın önemli değil ama arkasından don hadisesi bizi perişan etti. Son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri ile karşı karşıya kaldık." şeklinde konuştu.
Bayraktar, Türkiye'de afet sayısının son yıllarda dikkat çekici şekilde arttığına dikkat çekti. "2014 yılında 500 olan afet sayısı 2024 yılına geldiğimizde 1457 rakamına ulaştı. Afet sayısının artmasının yanı sıra, afetin asıl tehlikeli olan şiddeti artıyor. Eksi 20 dereceleri gördük. Eksi 3-5 dereceleri tolere edebiliriz, bazı ürünleri kurtarmak bazı tedbirlerle mümkün olabilir ama eksi 10 dereceden sonra hiçbir ürünü kurtarma şansımız olmadı ve 65 ilimizde özellikle meyve bahçeleri perişan oldu." dedi.
Çorum'daki meyve ağaçlarının %100 oranında dondan etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, ağaçların dallarının kuruduğunu ve gövdelerinin zarar gördüğünü, bu durumda ağaçların gelecek yıllarda meyve veremeyebileceğini belirtti. Ağaçların gelecek yıllarda meyve verebilmesi için bazı bakım çalışmalarının yapılması gerektiğini, çiftçilerin bu bakımlar için devletten maddi destek beklediğini kaydeden Bayraktar, bu konuda çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
Bayraktar, çiftçilerin borçlanarak üretim yaptığını, dondan zarar gören üreticilerin ise borçlarının yapılandırılmasını talep ettiğini belirtti. Tarım Sigortaları (TARSİM) ile ilgili şikayetlerin de bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin 2030 yılında su fakiri ülkeler arasına girmesinin beklendiğini, buna karşı şimdiden tedbir alınmaması durumunda Türkiye'nin gıda güvenliğinin tehdit altına girebileceğini söyledi.
Ziyarete, Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir de katıldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çorum'da dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çorum'da dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi.