
TZOB'dan Faizsiz Kredi Ertelemesi Talebi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan don afetinin Türkiye'nin birçok ilinde çiftçilere ciddi zararlar verdiğini bildirdi. Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, çiftçilerin zararlarının karşılanması ve banka kredilerinin faizsiz ertelenmesi için resmi yazı gönderdiklerini duyurdu.
Kuraklık ve İklim Krizinin Önemi
Bayraktar, tarımsal üretime en fazla zararı veren doğal afetin kuraklık olduğunu vurguladı. Türkiye'nin geçmiş yıllarda ciddi kuraklık problemleri yaşadığını belirten Bayraktar, 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısının 2022'de 1257'ye yükseldiğine dikkat çekti. Ocak 2024'te Türkiye genelinde yağışların, mevsim normallerinin yüzde 62 altında kaldığını ve 24 yılın en düşük seviyesine ulaştığını ifade etti.
Tarımda Verimlilik ve Sulama İmkanları
Ortalama sıcaklıkların ocak ayında 5,5 dereceye yükseldiğini belirten Bayraktar, bu durumun tarımsal kuraklık riskini artırdığını kaydetti. Ayrıca, bazı barajlardaki su seviyelerinin yetersiz olduğunu vurguladı ve sulama imkanlarının azalmasının verim düşüklüğüne yol açabileceği konusunda uyardı.
Don Afetinin Etkileri ve Fiyatlar
Adana, Mersin ve Hatay gibi birçok ilde çiftçilere zarar veren don afeti sonucu, şeftali, nektarin, kayısı, erik, patates, soğan, karpuz, muz, avokado gibi birçok sebze ve meyve ürününün etkilendiği bildirildi. Çiftçiler, don zararlarıyla ilgili beyanlarını il ve ilçe tarım müdürlüklerine iletti. Bayraktar, tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Şubat ayı üretici-market fiyat raporlarında, don afetinin fiyatlar üzerindeki etkisinin netleşmeye başladığını dile getiren Bayraktar, yaşanan zararların daha da belirgin hale geleceğini açıkladı.
Çiftçilerin ağaçlarını korumak için derin budama yapmak zorunda kalacaklarının altını çizen Bayraktar, bunun da çiftçilere ek bir maliyet getireceğini belirtti.