TZOB Genel Başkanı Bayraktar'dan Fiyat Farkları Analizi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayı üretici ve market fiyatlarını inceledi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, üretici ile market arasındaki fiyat farklarının dikkat çekici boyutlarda olduğunu belirtti.
Havuçta Rekor Fark
Bayraktar, temmuz ayında en yüksek fiyat farkının yüzde 420,5 ile havuçta gözlemlendiğini, bunu yüzde 333,9 ile limon ve % 328,6 ile elmanın izlediğini söyledi. Ayrıca, kuru incir fiyat farkının da yüzde 313,9 olduğunu ifade etti.
Artış ve Düşüşler
Markette en çok fiyat artışı görülen ürünün yüzde 36,2 ile limon olduğu bilgisini veren Bayraktar, en çok fiyatı düşen ürünün ise karpuz olduğunu,market fiyatlarının % 42,4 düştüğünü vurguladı. Üretici tarafında ise, en fazla düşüş karpuzda yaşanırken, en büyük artışın % 25,5 ile yumurtada gerçekleştiği belirtildi.
Sıcakların Etkisi
Aşırı sıcakların tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini ve bazı ürünlerde arz darlığına yol açtığını dile getiren Bayraktar, yeşil soğan, marul, yeşil fasulye gibi ürünlerdeki fiyat artışlarının sebeplerini açıkladı.
Kuru Soğan Fiyatları
Kuru soğan fiyatlarında geçen yıla göre bir düşüş yaşandığını kaydeden Bayraktar, Polatlı'da fiyatların 5 lira seviyesine kadar gerilediğini ifade etti. Rekolte yüksekliklerinin arz fazlasına neden olduğunu ve üreticilerin maliyetlerinin altında fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kaldığını belirtti.
Domates ve Kayısı Sorunları
Domates fiyatlarındaki düşüşler ile üreticilerin salça fabrikalarıyla yaşadığı sıkıntılara da dikkat çeken Bayraktar, kayısı fiyatlarının düşmesi üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlara geçmesi ve piyasa dengesini sağlaması gerektiğini vurguladı.