Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Tuzla Piyade Okulu'nda Atatürk’e saygısızlık yapanlar TSK’dan atılacak mı?

Tuzla Piyade Okulu’nda Atatürk fotoğrafı tartışmasıyla ilgili idari soruşturma tamamlandı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, olaya karışanların mevzuata aykırı davranış, ağır hakaret, tehdit ve Atatürk’e saygısızlık yaptıklarını duyurdu. Şimdi gözler Yüksek Disiplin Kurulu’nun vereceği kararda.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 15:33
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 15:33

Tuzla Piyade Okulu'nda Atatürk’e saygısızlık yapanlar TSK’dan atılacak mı?

Türkiye’nin en önemli milli değerlerinden biri olan Atatürk’e saygısızlık yapanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılacak mı? Bu sorunun cevabı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun vereceği karara bağlı.

ATATÜRK FOTOĞRAFI TARTIŞMASI

10 Kasım’da Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan Atatürk fotoğrafı tartışması, Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Bir grup asker, Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu duvarı yıkarak, Atatürk’e saygısızlık içeren sözler sarf etmişti. Olayın duyulması üzerine, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) idari soruşturma başlatmıştı.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI

MSB kaynakları, soruşturma sonucunda ulaşılan tespitlere ilişkin bilgi paylaştı. Açıklamada, olaya karışanların milli anma ve kutlama günleri, tören ve bayramlarda ilgili mevzuat çerçevesinde günün anlam ve önemine uygun şekilde davranmadıkları, Atatürk’ün aziz hatırasına saygısızlık içeren söz ve davranışlarda bulundukları, diğer personeli hedef göstermek suretiyle kişileri suç işlemeye teşvik ettikleri, ağır hakaret ve tehdit gibi hususlar tespit edildiği belirtildi.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDILAR

Gerginliğe sebep olanların görevden geçici olarak uzaklaştırılarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini belirten bakanlık kaynakları, gözetim ve denetim sorumluluğunu tam olarak yerine getirmeyen sıralı amirlerin görev yerlerinin değiştirildiğini vurguladı. Kaynaklar henüz TSK’dan ayırma cezası verilmiş personel bulunmadığını da söyledi.

ATATÜRK SEVGİSİ SORGULANAMAZ

MSB kaynakları olayla ilgili açıklaması sırasında “Atatürk” ifadesini kullanmadığı belirtilen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e dönük eleştirilere de tepki gösterdi.

 Açıklamada “Bu olayla ilgili, TSK ve Sayın Bakanımız hakkında haksız, yakışıksız ve mesnetsiz eleştiriler yapılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve Sayın Bakanımızın Atatürk sevgisini ve Atatürk’e olan bağlılığını sorgulamaya çalışmak kimsenin haddi değildir.” denildi.

TSK’DA TARİKAT YAPILANMASI YOK

Bakanlık kaynakları sosyal medyada TSK içerisinde tarikat yapılanmaları olduğu iddialarına da şu ifadelerle yanıt verdi: “TSK tüm faaliyetlerini anayasa ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yürütmektedir. Anayasa ve mevzuata aykırı eylem tespit edilirse tavizsiz ve anında işlem yapılmaktadır.”

KARAR NE ZAMAN VERİLECEK?

NTV’nin edindiği bilgilere göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, önce dosyadaki bilgi ve belgeleri inceleyecek. Ardından ihtiyaç duyulması halinde olaya karışan askerlerin ifadeleri alınacak. Sonrasında ise kurul kararı ile askerler hakkında ya ihraç kararı verilecek, ya da görevlerine devam kararı alınacak.