Tuzla belediyesi ve bakanlık işbirliğiyle 60 yıllık parsel sorununa adım adım çözüm
Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, Mimar Sinan Mahallesi'nde yaklaşık 60 yıldır devam eden mülkiyet ve kentsel dönüşüm belirsizliğiyle ilgili mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Toplantıda, binlerce vatandaşı doğrudan ilgilendiren 726 parsel meselesine ilişkin yürütülen çalışmaların son durumu paylaşıldı.
Sorunun geçmişi ve mevcut planlama durumu:
Bölgedeki belirsizlik, 1962 yılında başlayan kadastro tespitine itiraz davasına dayandırılıyor. Bu hukuki süreç nedeniyle vatandaşlar evlerini onaramıyor ve kentsel dönüşüme dahil olamıyordu. Başkan Bingöl, alanın 11 Mayıs 2023 tarihinde 350 bin 600 metrekarelik kısmının 'rezerv yapı alanı' ilan edildiğini ve bölge için 1/5000 nazım imar planı ile 1/1000 uygulama imar planı bulunduğunu hatırlattı.
Bakanlıkla yürütülen çalışmalar ve bir sonraki adımlar:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile sürdürülen temaslar sonucunda fiilî kullanım ölçümleri tamamlandı. Bingöl, şu an için vatandaşlara ait bilgi ve belgelerin toplanma aşamasına geçildiğini belirtti ve toplantıda yapılacak işlemler ile yol haritasını paylaştı.
Başkan Bingöl, izlenecek takvimi şu şekilde özetledi: 'Kasım ayının ortasına kadar fiilî kullanım parselasyon çalışmalarını ve bilgi toplama sürecini tamamlamayı hedefliyoruz. Elde ettiğimiz verileri Bakanlığımıza ileteceğiz. Sonraki aşamada, mevzuat çerçevesinde acele kamulaştırma ve kullanılan alanların hak sahiplerine satışı gibi işlemler Bakanlığımızca yürütülebilecek. Biz de belediye olarak üzerimize düşen tüm teknik ve idari sorumlulukları eksiksiz yerine getireceğiz.'
Bingöl, bu sorunun salt teknik bir imar meselesi olmadığını vurgulayarak mahalle halkının barınma ve gelecek planlarını hatırlattı ve 'Bu meselenin peşini bırakmayacağız. Amacımız 60 yıllık belirsizliği sona erdirip kalıcı bir çözüme kavuşturmak' dedi. Vatandaşlardan bilgi ve belgelerini eksiksiz olarak ilgili müdürlüğe iletmelerini talep etti ve yetki dahilindeki konularda şeffaf olunacağını açıkladı.
Toplantının sonucu:
Görüşme, mahalle sakinlerinin taleplerinin dinlenmesi ve sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi. Belediye yetkilileri, önümüzdeki dönemde planlanan adımların takibini sürdüreceklerini ve sürecin hızlandırılması için koordinasyonun devam edeceğini bildirdi.
TUZLA BELEDİYE BAŞKANI AV. EREN ALİ BİNGÖL, MİMAR SİNAN MAHALLESİ'NDE YAKLAŞIK 60 YILDIR ÇÖZÜME KAVUŞMAYI BEKLEYEN 726 PARSEL SORUNUNA İLİŞKİN VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ.