Türkiye'nin makine ihracatı, 2023 yılının Ocak ayında 2,1 milyar dolar olarak gerçekleştirilirken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalmıştır. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, makine imalat sanayisinin ihracatı miktar bazında yüzde 5,7, değer bazında ise yüzde 2,4 düşmüştür. Bununla birlikte, kilogram başına ihracat birim fiyatları yüzde 2,7 artarak 7,4 dolar seviyesine ulaşmıştır.
Bu dönemde, serbest bölgeler dahil edildiğinde, makine sektörünün ihracatı 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatı en çok artan grup yüzde 19 ile gıda sanayisi makineleri olurken, onu sırasıyla yüzde 16 ile yük kaldırma, taşıma ve istifleme makineleri ve yüzde 15 ile tekstil ve konfeksiyon makineleri izlemiştir. Ancak, 13 alt dalda ihracat gerilemiştir.
Ocak ayındaki en yüksek dış satım gerçekleştirilen ülkeler ise Almanya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık ve Rusya olarak sıralanmıştır. Almanya ve Rusya'daki düşüş dikkat çekici bir durum olarak öne çıkmaktadır.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel mal ticaret hacminin istenen seviyelerde olmadığını belirterek, bu durumun makine ihracatını da olumsuz etkilediğini ifade etti. Karavelioğlu, makine siparişlerine dair PMI verilerinin, hem Türkiye'de hem de dünyada yatırımlardaki daralmanın süreceğine işaret ettiğini kaydetti.
Karavelioğlu, "Yeni ABD yönetiminin ticari ve politik müdahaleleri, muhatap ülkelerce geliştirilen tedbirler nedeniyle mevcut yatırımların bile aksadığını görmekteyiz. Türkiye'de de yüksek faiz oranları ve atıl kalan kapasiteler yüzünden yatırımlar erteleniyor, makine ve teçhizat sanayisinin üretimi de gerilemeyi sürdürüyor," dedi.
Karavelioğlu ayrıca, TL'deki değerlenme, üretim maliyetlerindeki artış ve makine ithalatındaki yükselişin etkilerine değinerek, "Geçen yıl 15 milyar doları aşan makine dış ticaret açığının kapatılması için acil önlemler gerekmektedir. İkili ve çoklu anlaşmalar ile ihracatımızın önündeki engellerin aşılması, üretici-ihracatçı işletmelerin rekabetçiliğinin korunması önemlidir," şeklinde konuştu.
Karavelioğlu, AB ve serbest ticaret anlaşmalarının bulunduğu ülkeler dışındaki makinelere uygulanan ek gümrük vergilerinin korunmasının ve yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki ithalatlarda ilave gümrük vergisi uygulanması talebinin Ticaret ve Sanayi Bakanlıkları tarafından dikkate alındığını belirtti.