Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 4 Haziran'da ABD'ye gönderiliyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 4 Haziran'da ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun Temmuz ayında uzaya fırlatılacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 02.06.2024 12:26
Güncelleme Tarihi: 02.06.2024 12:26

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 4 Haziran'da ABD'ye gönderiliyor

Türksat 6A fırlatma işlemleri için 4 Haziran'da ABD'ye gidecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını ve paketlenme sürecine geçildiğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, uydunun 4 Haziran Salı günü ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderileceğini belirtti.

Türksat 6A'nın Hazırlık Süreci

Türksat 6A'nın entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleştirildiğini hatırlatan Uraloğlu, "Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımızla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye'nin en önemli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuz ayında uydumuzu uzaya göndereceğiz." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın yapımında Türksat'ın öncülüğünde TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle çalışıldığını belirtti. Bakan, "Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE projesi Türksat 6A'yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız. Uydumuzun paketleme işlemleri de USET'te tamamlanmak üzere." dedi.

4 Haziran'da Yola Çıkıyor

4 Haziran Salı günü Türksat 6A, Ankara'dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD'nin Florida eyaletine doğru yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek yolculuğun ardından Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndaki SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak. Burada yolculuk testleri yapılacak ve yakıt dolumu gerçekleştirilecek. Temmuz ayının ikinci haftasında ise SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması planlanıyor.

Yüksek Yerlilik Oranı ve Teknoloji Transferi

Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesi, Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programı sayesinde mümkün oldu. Uraloğlu, "Türksat 5A ve 5B'nin yapımında da teknoloji transfer programı kapsamında Türksat mühendisleri yer aldı. Şu anda da uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A'yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik." dedi.

Türksat 6A'nın Üretim Süreci ve Özellikleri

TÜBİTAK Uzay, Türksat 6A'nın uydu yönetim alt sistemi, yörünge yönelim kontrol alt sistemi, güç alt sistemi ve haberleşme görev yükünü üretti. CTECH, telemetri/telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli ve milli olarak tamamladı. ASELSAN, Türkiye antenini ve diğer kritik bileşenleri üretti. TUSAŞ ise yapısal panelleri ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın Türkiye için dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, bu projeyle dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline geldi. Türkiye, hem bu parçaları hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi." dedi.

Uydu Kapasitesinde Büyük Artış

Türksat 6A, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayarak Türkiye'nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracak. 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olan uydu, 7,5 kilovat güce sahip olacak. Türksat 6A, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanında Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgeleri de kapsama alanına alacak.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağını ve Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artacağını belirtti.