Türkiye'nin 'Gençlik Kampları ve Kamp Liderliği' Modeli Azerbaycan'da Uygulanıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye'nin Gençlik Kampları ve Kamp Liderliği modelini Azerbaycan'da uygulamaya başladı; Quba ve Bursa etaplarıyla ilk liderler göreve başladı.

Yayın Tarihi: 26.09.2025 13:53
Güncelleme Tarihi: 26.09.2025 13:53

Türkiye'nin 'Gençlik Kampları ve Kamp Liderliği' Modeli Azerbaycan'da Uygulanıyor

Türkiye'nin 'Gençlik Kampları ve Kamp Liderliği' Modeli Azerbaycan'da Uygulanıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma kapsamında, Türkiye'de geliştirilen Gençlik Kampları ve Kamp Liderliği modeli Azerbaycanlı gençlere aktarılmak üzere uygulamaya kondu. Eğitim süreci iki etapta yürütüldü ve katılımcılara liderlik ile takım çalışmasına dair uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitim süreci ve etaplar

Çalışmanın ilk etabı Azerbaycan'ın Quba kentinde, ikinci etabı ise Türkiye'nin Bursa ilinde gerçekleştirildi. Her iki etapta da gençlerin tanışma ve kaynaşma süreçlerini destekleyen etkinlikler düzenlendi ve programı tamamlayan katılımcılar arasından kamp liderleri belirlendi.

Modelin içerdiği eğitim başlıkları

Uygulanan program, modelin Türkiye'de yıllara dayanan tecrübesine dayanarak aşağıdaki başlıkları kapsıyor:

Oyun tabanlı öğrenme, etkinlik tasarımı ve takım çalışması odaklı uygulamalar; kriz ve çatışma yönetimi, empati ve liderlik temalı oturumlar; ayrıca halk oyunları, el sanatları, müzik ve okçuluk gibi atölyeler aracılığıyla kültürel ve sportif deneyimler sunuluyor.

Program kapsamında ayrıca mevzuat ve kamp işleyişine ilişkin bilgilendirmeler yapılarak gençlerin kamp liderliği yolculuğu çok yönlü şekilde desteklendi.

Katılımcılar ve ilk sonuçlar

Her iki eğitim etabının sonunda katılımcılar arasında görev alacak liderler belirlendi ve ilk kamp liderleri yeleklerini giyerek göreve başladı. Bu adım, programın uygulamaya dönük çıktılarının somutlaşmasını sağladı.

Sürdürülebilirlik ve işbirliği perspektifi

Modelin Azerbaycan'da uygulanması, gençlik eğitimi alanında Türkiye ile Azerbaycan arasında kapasite paylaşımını güçlendirme potansiyeli taşıyor. Uygulama, gençlerin liderlik ve takım becerilerini geliştirmeyi hedefleyerek yerel kampların kalite ve güvenlik standartlarına katkıda bulunabilir. Ayrıca kültürel atölyeler aracılığıyla iki ülke gençleri arasında sosyal ve kültürel etkileşimlerin artırılması bekleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen bu çalışma, modelin aktarımı ve uygulama süreçlerinin takip edilmesiyle devam edecek ve ilerleyen dönemlerde yerel uygulamaların deneyimlerine göre programın uyarlanması gündeme gelebilir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı