DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.815.710,48 0,79%

Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'ni Açıkladı: Şubat Sonucu 84,3 Puan

Türkiye İMSAD, şubat ayı İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'nin 84,3 puan olduğunu duyurdu, sektör zorlu bir dönemden geçiyor.

Yayın Tarihi: 24.03.2025 16:37
Güncelleme Tarihi: 24.03.2025 16:37

Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'ni Açıkladı: Şubat Sonucu 84,3 Puan

Türkiye İMSAD'ın Şubat 2025 İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Sonuçları

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Şubat 2025 için İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi'ni 84,3 puan olarak açıkladı. Bu rakam, bir önceki aya göre 0,8 puanlık bir gerileme gösterdi.

Faaliyet Endeksi ve Güven Endeksi

Faaliyet Endeksi ise 1,3 puan düşerek 124,5 puana indi. Güven seviyesi, 59,9 puana gerileyerek 0,9 puan düştü; Beklenti Endeksi de 69,6 puan olarak kaydedildi.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisi hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda zorlu bir dönem geçirmekte. İhracat pazarlarındaki durgunluk, ticaret korumacılığı önlemleri ve belirsizlikler yurt dışı talebini olumsuz etkiledi. Yurt içindeki sıkılaşma politikaları ve sert kış şartları da talepte düşüşe yol açtı.

2025 İçin Olumsuz Beklentiler

Şubat 2024'te 96,6 puanla kapanan Bileşik Endeks'in 2025 yılının ilk iki ayındaki bu performansı, sektör için zorlu bir yıl beklentisi doğurdu. Pazarlardaki durağanlık, üretim azalması ve kısıtlayıcı ekonomik politikalar güveni olumsuz etkiledi.

Güven ve Beklenti Endeksleri Üzerindeki Etkiler

2025 Şubat ayında güven seviyesi 0,9 puan düşerek 59,9 puana geriledi. Ekonomi politikalarının olumsuz etkileri, iç piyasalardaki ve ihracat pazarlarındaki güvenin azalmasına neden oldu. Beklenti Endeksi ise, 69,6 puana düşerek 2024 yılının aynı dönemindeki 82,9 puandan önemli bir gerileme kaydetti.

Raporda, önümüzdeki üç ay için yurt içi siparişlerde sınırlı bir artış gözlemlenirken, ihracat siparişlerinde de toparlanma belirtileri olduğu ifade edildi. Ancak, yatırım ve istihdam beklentilerinde sınırlı düşüşler yaşandı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı