Türkiye ile Suriye arasında eğitimde kapsamlı işbirliği başlıyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şam'daki resmi temaslarının ardından Türkiye ile Suriye arasında eğitim alanında kapsamlı işbirliği sürecinin başlatılacağını duyurdu. Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada Suriyeli muhatapların Türkiye'nin eğitim tecrübesine önem verdiğini ve destek talep ettiklerini belirtti.
Görüşmelerin çerçevesi ve hedefleri
Tekin, Şam'a sabah erken saatlerde ulaştıklarını, eski rejimin devrilmesinden sonraki süreçte Suriye'deki muhataplarla sürekli temas halinde olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin bağımsız, güçlü, barış ve insan haklarının egemen olduğu bir ülke olması gerektiğine yönelik vurgusuna atıfta bulunan Tekin, görüşmelerin oldukça pozitif bir atmosferde geçtiğini ifade etti.
Bakan Tekin, görüşmelerde Suriye Eğitim Bakanı Muhammed Abdurrahman Terko ve Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mervan el-Halebi ile gelinen aşamanın ve bundan sonraki yol haritasının ele alındığını söyledi. Tekin, "Bizim tüm desteklerimiz ve politikamız, komşumuz, derin geçmişe sahip olduğumuz kardeşlerimizin müreffeh, bağımsız, egemen bir ülke olarak kendi ayakları üzerinde durmasına yöneliktir." dedi.
Müfredat, öğretmen eğitimi ve teknik düzenlemeler
Tekin, eğitim-öğretim süreçlerinin yeniden düzenlenmesinden müfredata, ders kitaplarının tasarımına kadar birçok alanda ortak çalışma yürütüleceğini belirtti. "Bu kapsamda ortak ekipler oluşturduk. Nasıl yürüyeceğimizi değerlendirdik." diyen Tekin, müfredatın yeniden dizayn edilmesinin Suriyeli yetkililerin öncelikli talepleri arasında olduğunu ve Türkiye'nin bu sürece destek vereceğini söyledi.
Bakan ayrıca, öğretmen yetiştirme konusunda Türkiye'nin tecrübelerinin paylaşılacağını vurguladı. Teknik konular kapsamında Suriyeli öğrencilerin sınıf seviyelerine göre Suriye'deki eğitim süreçlerine uyumları, ilgili mevzuatın hazırlanması ve sınav sistemlerinin düzenlenmesi gibi hususların ele alındığı belirtildi.
Türkiye’de eğitim gören Suriyeli öğrenciler ve geri dönüş koordinasyonu
Tekin, Türkiye'de geçen eğitim-öğretim yılında yaklaşık en az 800 bin civarında Suriyeli çocuk ve genç'in Türk okullarında eğitim aldığını hatırlattı. Onların onurlu ve gönüllü geri dönüşlerinin koordinasyonunun da önemli olduğunu vurgulayan Tekin, bu çerçevede yapılacak düzenlemelerin eğitim süreçlerinin uyumunu sağlamaya yönelik teknik adımları kapsadığını belirtti.
Yol haritası ve dönüş
Bakan Tekin, iki ülke arasındaki işbirliğinin "iki komşu ülkenin hukukuna yaraşır" bir zeminde şekillendirileceğini ve ilişkilerin dünyaya örnek olacak şekilde geliştirileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'yi bağımsız ve özgür bir güç olarak görmek yönündeki talimatını hatırlatan Tekin, görüşmelerin bu politikayı destekleyecek şekilde yürütüldüğünü ve heyetin dönüşün ardından çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
Bakan Tekin ve beraberindeki heyet, Süleymaniye Külliyesi'ndeki ziyaretin ardından Şam Havalimanı'ndan Türkiye'ye döndü.