
Türkiye'nin Ege Denizi'nde Denizde Koruma Alanları Çalışmaları
Türkiye, Yunanistan'ın ay sonuna kadar açıklayacağı İyon Denizi ve Ege Denizi'ndeki deniz park alanları çalışmasını dikkatle izliyor. Özellikle, Yunanistan tarafından açıklanacak bu alanların Ege'deki mevcut ihtilaflarla ilgili olup olmayacağına dair gelişmeler merakla bekleniyor.
Yunanistan'ın olası tek taraflı adımlarına karşı tedbirlerin gözden geçirildiği bu süreçte, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi'nde çeşitli koruma alanları ve çevrenin korunmasına yönelik önlemler değerlendiriliyor.
BBNJ Anlaşması ve Deniz Mekansal Planlaması
Türkiye, Devletlerin Ulusal Yetki Alanları Ötesindeki Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımına Dair Anlaşmayı (BBNJ Anlaşması) Eylül 2024'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında imzalamaya hazırlanıyor. Anlaşmanın iç onay sürecinin devam ettiği belirtiliyor.
Ayrıca, Türkiye 16 Nisan'da tüm denizlerine ilişkin Deniz Mekansal Planlaması'nı duyurmuş ve bu planın detaylarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye, bu planın BM nezdinde tescili için gerekli başvuruları yapmıştır.
BM Okyanus Konferansı ve Yunanistan'ın Açıklamaları
Türkiye, BM Okyanus Konferansı'na katılmakta ve burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında bir heyetle temsil edilmektedir. Konferansta Türkiye'nin konuşma yapması bekleniyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Nice'deki BM Okyanus Konferansı'nda, ülkesinin Ege Denizi'nde ve İyon Denizi'nde deniz parklarını ay sonu itibarıyla ilan edeceğini duyurdu. Bu park alanlarında derin deniz trol avcılığının yasaklanması ve aşırı balıkçılığa karşı önlemler alınması öngörülmektedir.
Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki önceki açıklamalarında Yunanistan'ın Ege sorunları ile ilgili olarak çeşitli platformlardan istifade etmeye çalıştığını belirtmiş, ilişkilerde son dönemdeki yumuşamaya rağmen çevre konularının istismar edildiğini vurgulamıştır.