Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, bir mizah dergisinde yayımlanan Hazreti Muhammed'e yönelik karikatüre ilişkin açıklama yaptı. Dernek, söz konusu karikatürün, Fransız Charlie Hebdo dergisinin çizerlerine özenerek provokasyon amaçlı hazırlandığını vurguladı.
Açıklamada, karikatürde Hazreti Muhammed ve Hazreti Musa'nın alaycı bir dille tasvir edildiği belirtilerek, bunun Müslümanlar ve Museviler üzerinden Gazze'deki soykırıma dair yanıltıcı algılar yaratma amacı taşıdığı ifade edildi. “Siyonist Netanyahu'nun Musevi inançla bir ilişkisi yoktur ve Gazze soykırımı vahşi bir doyumsuzluğun, evanjelist siyonist aklın ürünüdür.” denildi.
Gazze'de yaşanan olayların din savaşları algısına indirgenmesi, dernek tarafından cehalet olarak nitelendirildi. “Medya aracılığıyla gerçekleştirilen rezalet ne bir mizah ne de ifade özgürlüğüdür.” ifadesiyle gelen tepkide, milyarlarca insanın kutsalına saldırmanın sanat ve mizah olarak pazarlanmasının ciddi bir saygısızlık olduğu vurgulandı.
Açıklamada, basın özgürlüğünün kutsallara yönelik saldırı aracı olarak kullanılamayacağı ifade edildi. “Kutsallara yönelik saygısızlık ve hakaret, alçakça bir nefret suçu ve lanetlenmesi gereken bir eylemdir.” denilerek bu tarz eylemlerin ülke insanı ve tüm inançlı insanlar adına kınandığı kaydedildi.