
Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Çalışmalar
Kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye yetkililerini dinleyerek önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Komisyonun başkanlığını üstlenen AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, komisyonun hızlı ilerlediğini ve 21 Mart itibarıyla çalışmalarını tamamlayacağını duyurdu.
BM Yetkilileri ve Kadına Yönelik Şiddet
BM Türkiye Kadın Birimi Program Yöneticisi Duygu Erseçen, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusundaki ana sebepler arasında toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet temelli ayrımcılık ve sosyal normların etkisi olduğunu ifade etti. Ayrıca, BM Türkiye Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, dünyada kadın cinayetlerinin %60,2'sinin yakın partnerler veya aile üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Koordinasyon ve İşbirliği Önerileri
Komisyon toplantısında, özellikle güçlü bir koordinasyon ve sektörler arası işbirliği ihtiyacının altı çizildi. Erseçen, tek bir kurumun sorunları çözmeye yeterli olamayacağına dikkati çekti.
Kadına Yönelik Şiddet Rakamları ve Çözüm Önerileri
CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılı itibarıyla 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm gerçekleştiğini vurguladı. Erseçen, bu konuda Türkiye'de gözlemevleri kurulmasını önerdi. Almanya ve İspanya gibi ülkelerle işbirliği yaparak, kadın cinayetleri üzerinde sistematik bir izleme sağlanmasını gerektiğini ifade etti.
Yasal Düzenlemeler Üzerine Görüşler
Komisyon Başkanı Cevizoğlu, kadın cinayetleriyle ilgili yasaların etkili bir şekilde uygulanması için düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, TBMM idari personeline kadına yönelik şiddetle mücadele konularında bir sunum yaparak bu konudaki duyarlılıklarını artıracaklarını belirtti.
Cezasızlık Algısı Üzerine Tartışmalar
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türkiye'de ceza hukuku açısından bir sorun olmadığını, ancak cezasızlık algısının daha fazla şiddet vakalarına yol açtığını ifade etti. Bu durum, daha etkin yasaların ve uygulamaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.