Türkiye, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans Alanında Milli Alternatifler Geliştiriyor

Türkiye, blokzincir ve merkeziyetsiz finans alanında 2030 hedefleri doğrultusunda milli çözümler geliştirmeye hazırlanıyor.

Yayın Tarihi: 02.04.2025 13:36
Güncelleme Tarihi: 02.04.2025 13:36

Türkiye, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans Alanında Milli Alternatifler Geliştiriyor

Türkiye'nin Dijital Ekonomiye Entegrasyon Çalışmaları

Türkiye, dijital ekonomiye entegrasyonu hızlandırmak adına blokzincir ve merkeziyetsiz finans (DeFi) konularında yerli ve milli alternatifler geliştirmek için kollarını sıvadı. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi belgesine göre, blokzincir teknolojisinin sağladığı güvenlik ve şeffaflık avantajları, Türkiye'nin küresel rekabette güçlü bir konuma gelmesine katkıda bulunacak.

Yerli Çözümler İçin Teknik Altyapı Oluşturulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, blokzincir, DeFi, kripto varlıklar ve gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenizasyonu için gerekli teknik ve hukuki altyapıyı oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, yerli blokzincir çözümleri ve altyapıları için araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmaları desteklenecek.

Fintek Girişimlerine Destek

Yerli finans teknolojileri (Fintek) girişimlerinin büyümesini desteklemek amacıyla yapay zeka ve makine öğrenmesine dayalı çözümler geliştiren projelere de teşvik verilecek. Ayrıca, blokzincir ve DeFi teknolojilerinin entegrasyonu için altyapı yatırımları yapılacak.

RWA Teknolojisinin Öne Çıkışı

RWA, somut varlıkların tokenizasyonu ile blokzincir ekosistemine kazandırılması olarak biliniyor ve bu yöntem ilk kez resmi belgelerde yer aldı. Analistler, 2030 yılına kadar 15 trilyon dolarlık bir RWA ekosisteminin oluşmasını bekliyor. RWA, parçalı mülkiyet imkanı sunarak likiditeyi ve şeffaflığı artırıyor.

Uzman Görüşleri

Bahçeşehir Üniversitesi'nden Dr. Bora Erdamar, Bakanlık tarafından yayımlanan belgede blokzincir ve Fintek alanına yer verildiğini belirterek, Türkiye’nin bu alandaki konumunu güçlendirebileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin özellikle emlak, turizm ve finans alanlarındaki potansiyelinin, yerli projelerle daha da artırılabileceğine dikkat çekti.

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurullah Mahmut Dündar ise Türkiye’nin blokzincir teknolojisini kamu hizmetlerine entegre ederek daha şeffaf bir sistem oluşturabileceğini vurguladı. Dündar, özellikle gayrimenkul ve enerji alanlarında RWA'nın kullanımının yatırım süreçlerini daha verimli hale getirebileceğini belirtti.

Sonuç olarak, Türkiye'nin 2030 Stratejik Planı çerçevesinde blokzincir, DeFi, kripto varlıklar ve RWA tokenizasyonu için gerekli altyapının oluşturulması, finansal ve teknolojik açıdan ülkeye birçok avantaj sağlayacaktır. Başarılı bir uygulama ile Türkiye, blokzincir ekosisteminde bölgesel bir lider konumuna gelebilir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı