Türkiye Artemis Anlaşmaları’na imza atarak uluslararası uzay iş birliğinde yeni bir sayfa açtı

Türkiye, Washington’da düzenlenen törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından imzalanan Artemis Anlaşmaları ile 71. imzacı ülke oldu.

Yayın Tarihi: 01.09.2026 10:40
Güncelleme Tarihi: 01.09.2026 10:43

Türkiye Artemis Anlaşmaları’na imza atarak uluslararası uzay iş birliğinde yeni bir sayfa açtı

Türkiye Artemis Anlaşmaları’na imza attı

Türkiye, uzayın barışçıl ve sürdürülebilir keşfi için uluslararası çerçeveyi belirleyen Artemis Anlaşmalarını imzalayarak küresel uzay iş birliğine katıldı. İmza töreni, ABD’nin başkenti Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi ve Türkiye adına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır imza attı. Türkiye böylece anlaşmanın 71. imzacısı oldu.

Törene NASA Yöneticisi Jared Isaacman, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Uzay Ajansı temsilcileri ve davetliler katıldı. İmzayla birlikte Türkiye, Ay, Mars ve derin uzayın keşfinde şeffaflık, barışçıl kullanım, veri paylaşımı ve birlikte çalışabilirlik ilkelerini taahhüt etti.

törende öne çıkan ifadeler:

Jared Isaacman, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin katılımını uluslararası uzay iş birliği açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Isaacman, törene katılan heyetleri selamlayarak, Türkiye’nin uzayın barışçıl, şeffaf ve sorumlu keşfine kendini adamış bir topluluğa katıldığını vurguladı ve bu imzanın uluslararası ortaklık açısından önemini dile getirdi.

Bakan Kacır ise törende Türkiye’nin uzay hedeflerini ve kararlılığını detaylandırdı. Kacır, Artemis Anlaşmaları’na imzanın ülkenin uzay yolculuğunda önemli bir adım olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu yeni dönemde aktif, yetkin ve sorumlu bir rol üstlenme niyetini yineledi.

kacır’ın vizyonu ve milli program:

Kacır, konuşmasında Türkiye’nin uzay alanındaki kazanımlarını ve gelecek hedeflerini anlattı. Son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzay bilimi ve teknolojilerinde önemli adımlar atıldığını belirtti. Uydularda tasarım, entegrasyon, test, üretim ve işletme süreçlerinde milli kabiliyetler geliştirildiğini; bu bağlamda ülkenin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A projesinin bu kapasiteyi yeni bir seviyeye taşıdığını ifade etti.

Kacır, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen 10 stratejik hedefe değindi ve Ay Araştırma Programı çerçevesindeki planları paylaştı. Bakan, Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği hibrit itki teknolojisini kullanarak 2027 yılında Ay’a ulaşmayı hedeflediğini, bu görevin itki sistemleri, uzay aracı tasarımı, otonom sistemler, haberleşme ve derin uzay operasyonları gibi alanlarda önemli bir deneyim sağlayacağını söyledi.

Ayrıca Kacır, uzayda sürdürülebilir bir varlık oluşturmanın, milli hak ve menfaatlerin korunmasının ve uzayın barışçıl kullanımının Türkiye için öncelikli olduğunu vurguladı. Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla birlikte kurumsal altyapının güçlendirildiğini; uzay teknoparkı ve ileride bir uzay limanı kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kacır, navigasyon ve zamanlama teknolojilerinde bağımsızlığı artırmak üzere konumlama ve zamanlama sistemlerinin geliştirildiğini de aktardı.

gençlere mesaj ve uluslararası iş birliği daveti:

Kacır, gençlerin uzay teknolojilerine ilgisinin arttığını, TEKNOFEST ve bilim iletişimi programlarının milyonlarca genç üzerinde ilham verici etkisi olduğunu söyledi. Gençlerin mühendis, bilim insanı, girişimci ve astronot olmaları için eğitim, araştırma ve Ar-Ge imkanlarını genişlettiklerini vurguladı.

Törenin sonunda Kacır, 5-9 Ekim 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek 77. Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026) için ev sahipliği daveti yaptı ve Artemis II mürettebatını Türkiye’ye davet etti. Kacır, Türkiye’nin NASA, ABD ve diğer imzacı ülkelerle ortaklıklarını derinleştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Konuşmasında ayrıca Türkiye-ABD ilişkilerine değinen Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki diyaloğun ikili ilişkilerde olumlu bir siyasi ivme sağladığını söyledi ve bu ivmenin uzay, ileri teknoloji ve inovasyon alanlarında somut iş birliklerine dönüşmesini umduklarını ifade etti.

Türkiye’nin Artemis Anlaşmaları’na katılımı, ülkenin hem milli uzay programı hedefleriyle hem de uluslararası sorumluluk ve iş birliği taahhütleriyle uyumlu bir adım olarak öne çıkıyor. İmza, Türkiye’nin gelişen uzay ekosisteminin uluslararası arenada daha görünür ve etkin bir aktör haline gelmesi yönündeki stratejik yöneliminin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TÜRKİYE, UZAYIN BARIŞÇIL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE KEŞFEDİLMESİNE YÖNELİK ULUSLARARASI İŞ...

TÜRKİYE, UZAYIN BARIŞÇIL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE KEŞFEDİLMESİNE YÖNELİK ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİNİN TEMEL İLKELERİNİ BELİRLEYEN ARTEMİS ANLAŞMALARI'NA İMZA ATTI.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.