DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.846.497,83 -0,01%

Türkiye, 3 Bin 692 Endemik Türü ile Biyolojik Çeşitlilikte Öne Çıkıyor

Türkiye, 3 bin 692 endemik türe ev sahipliği yaparak biyolojik çeşitlilikte önemli bir konumda bulunuyor.

Yayın Tarihi: 13.07.2025 11:03
Güncelleme Tarihi: 13.07.2025 11:03

Türkiye, 3 Bin 692 Endemik Türü ile Biyolojik Çeşitlilikte Öne Çıkıyor

Türkiye, 3 bin 496'sı damarlı bitkilerden, 196'sı ise iç su balıkları, memeli hayvanlar, sürüngenler ve amfibilerden oluşan toplam 3 bin 692 endemik taksona ev sahipliği yapıyor. Bu veriler, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’ndan elde edilmiştir.

Ülkemiz, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olarak adlandırılan üç bitki coğrafyası bölgesine sahiplik etmektedir. Asya ve Avrupa arasında önemli bir köprü görevi gören Türkiye, iklim ve coğrafi çeşitlilikten kaynaklanan orman, dağ, step, sulak alan, kıyı ve deniz ekosistemlerini içerir. Bu çeşitlilik, Türkiye'yi biyolojik araştırmaların önemli merkezlerinden biri haline getirmektedir.

Tabii zenginliklerin korunması amacıyla başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çerçevesinde, elde edilen bilgiler Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'na aktarılmaktadır. Toplanan çeşitli veriler, zamansal ve mekansal olarak türler hakkında detaylı bilgiler ve istatistikler sunmaktadır.

Veri tabanında, her tür için kimlik kartları oluşturularak uzun vadeli veri akışı sağlama hedeflenmektedir. Şu an için biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları doğrultusunda, toplam veri sayısı 2 milyona yakın bir seviyeye ulaşmıştır.

Proje kapsamında, 2013 yılında başlatılan envanter çalışmaları neticesinde damarlı bitki türü sayısı 11 bin 701'den 12 bin 141'e yükselmiştir. Ekosistemlerin sunduğu olanaklar ve yapılan gözlemler sonucunda çoğunluğu damarlı bitkilerden oluşan 3 bin 692 endemik tür kaydedilmiştir. Bu türler arasında iç su balıkları, kuşlar, memeli hayvanlar, sürüngenler ve amfibiler bulunmaktadır.

Ayrıca, geçen yıl itibarıyla 194 flora, 111 fauna ve 45 özellikli alan için izleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda, daha önce tespit edilmemiş birçok türün kaydı alınmış olup, dünya literatürüne yapılan yeni tür keşifleri de vardır.

Nitelikli verilerin başta koruma çalışmaları olmak üzere, gıda, tarım, ormancılık, tıp, eczacılık, doğal boyalar, enerji ve savunma gibi pek çok alanda ekonomik değerlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı