
IC Türkiye 2025 Uluslararası Proje Pazarı İstanbul'da Gerçekleştirildi
Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini uluslararası alanda daha görünür kılmak amacıyla düzenlenen IC Türkiye 2025 Uluslararası Proje Pazarı etkinliği, TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı.
Etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Maria Luisa Wyganowski ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan katıldı.
Türkiye’nin Teknolojik Hedefleri
Açılışta konuşan Gönüllü, Türkiye'nin son 20 yılda üretim, araştırma ve inovasyon alanlarında canlı bir ekosistem geliştirdiğini belirtti. Ayrıca, kritik teknolojilerin tasarımcısı, geliştiricisi ve üreticisi olmayı hedeflediklerini vurguladı.
Bakan Yardımcısı, Türkiye'nin dijital dönüşümüne yönelik politikaların açık ve geleceğe dönük olduğunu ifade ederken, “Akıllı üretimden yapay zeka destekli hizmetlere, siber güvenlikten yüksek performanslı bilgi işlem alanına kadar inovasyon politikalarımızı Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda geleceğe uygun şekilde yeniden yapılandırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
2023 yılında katıldıkları Dijital Avrupa Programı aracılığıyla 70'ten fazla kurum ve kuruluşun yaklaşık 8 milyon avro hibe aldığını duyuran Gönüllü, bu durumun Türkiye'nin Avrupa'nın dijital dönüşümüne katkı sağladığını gösterdiğini aktardı.
UFUK Avrupa Programı ve Türk Katılımcılar
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doğan ise devam eden Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde 1071 Türk katılımcının 654 projede yer aldığını ve 332,8 milyon avro fon sağlandığını belirtti. Türk koordinatör sayısının 50'ye ulaştığını vurgulayan Doğan, bu durumun Türkiye'nin Avrupa araştırma ortamındaki yükselen statüsünü gösterdiğini ifade etti.
Doğan, son 4 yılda 2112 araştırmacının TÜBİTAK teşviklerinden faydalandığını da sözlerine ekledi.
İşbirliği Fırsatları
Wyganowski etkinliğin, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki işbirliğini ileriye taşımak için önemli bir fırsat sunduğunu vurgulayarak, “Türkiye'nin yanı sıra üye ülkelerden de gelen yüzlerce katılımcı, bu etkinliği yeni ortaklıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve Ufuk Avrupa'nın stratejik öncelikleriyle uyum sağlamak için benzersiz bir platform haline getirmektedir.” dedi.
Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini uluslararası alanda daha görünür kılmak amacıyla düzenlenen "IC Türkiye 2025 Uluslararası Proje Pazarı" etkinliği TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini uluslararası alanda daha görünür kılmak amacıyla düzenlenen "IC Türkiye 2025 Uluslararası Proje Pazarı" etkinliği TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.