Türk Zeytinyağı Gastronomi Turizmiyle Güçlenecek
Türk mutfağının önemli unsurlarından biri olan zeytinyağı, Balıkesir'in Ayvalık bölgesinde gastronomi turizmiyle yeni bir ivme kazanıyor. Türkiye'nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden Ayvalık, üreticileriyle birlikte bu alanda hedeflerini büyütme amacında.
Nova Vera'dan Önemli Açıklamalar
Nova Vera'nın kurucusu Bahar Alan, Türkiye'nin zeytinyağı üretiminde dünya genelinde kendini kanıtladığını belirtiyor. Alan, ülkemizde bulunan 98 farklı zeytin türünün yüksek kalitedeki zeytinyağı üretiminde önemli rol oynadığını vurguluyor.
İhracatta Büyüme Hedefi
Alan, Türkiye'nin zeytinyağlarını Japonya ve ABD gibi denizaşırı ülkelere ihraç ettiğini söyleyerek, 740 polifenol değeriyle dikkat çeken zeytinyağlarının Amerikan ve Japon pazarında popülarite kazandığını ifade etti.
Tadımlık Ayvalık Mutfağı Projesi
Bahar Alan, gastronomi alanında yeni projeler geliştirerek Tadımlık Ayvalık Mutfağı adı altında yeni lezzetler sunacaklarını belirtti. Bu projede, gelen misafirlere bölgenin zeytinyağı ile hazırlanan farklı tatlar deneyimletilecek.
Gastronomik Zenginlik ve Kültürel Miras
Alan, Ege Bölgesi'nde bulunan göç kültürünün bölgenin gastronomik açıdan zenginliğini artırdığını belirterek, kaybolmaya yüz tutmuş bazı yemeklerin tekrar gün yüzüne çıkartılacağını ifade etti. Ayrıca, zeytinyağı ve yemek eşleşmeleri üzerinde gerçekleştirecekleri keşif çalışmalarıyla sofralarda zeytinyağının kullanım alternatiflerini zenginleştireceklerini de ekledi.
Zeytinyağı ile Çocukların İlgisi Artıyor
Şef Aylin Yazıcıoğlu, zeytinyağının sadece bir pişirme aracı olmadığını, aynı zamanda yemeklere lezzet katan önemli bir bileşen olduğunu ifade etti. Zeytinyağlı ürünlerin ata mirası olduğunu belirten Yazıcıoğlu, zeytinyağlı dondurma gibi yeniliklerle çocukların da dikkatini çekmeyi başardıklarını söyledi.