Türk Sinemasının Kötü Adamı: Hüseyin Peyda
Türk sinemasında kötü adam rolleriyle tanınan Hüseyin Peyda'nın vefatının üzerinden 35 yıl geçti. Asıl adı Hüseyin Örmen olan Peyda, 27 Ocak 1922'de Şanlıurfa'da, köklü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybeden Peyda, ilk eğitiminin ardından Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümündeki eğitimini yarıda bıraktıktan sonra, lokanta, güzellik salonu işletmeciliği, gazetecilik gibi çeşitli işlerde çalıştı. Sinema dışında girişimleri genellikle yarıda kalırken, Peyda 1949 yılında Cemile Hanım ile evlendi ve bu evlilikten Mübeccel, Semra ve Abbas adında üç çocuğu oldu.
Sinemaya Girişi ve İlk Filmleri
Sinema serüveni oyuncu olarak başladığında, Önder Film şirketini kurarak ilk senaryosunu kaleme aldı. 1950 yılında yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu üstlendiği Söyleyin Anama Ağlamasın filmiyle seyirciyle buluştu. Bir yıl sonra Şanlıurfa'da çektiği Mezarımı Taştan Oyun filmiyle büyük ilgi gördü.
Ancak Önder Film'in iflası sonrası sinema kariyeri duraksadı; bunun ardından kadın kuaförlüğüne geçiş yaptı. 1954'te Yolculuk Var, 1955'te ise Bu Nasıl Aşk filmleriyle dikkat çekti. Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit ile birçok projede yer aldı.
Parlak Yılları ve Yeşilçam Dönemi
Hüseyin Peyda, özellikle 1950-1960 yılları arasında Türk sinemasının öne çıkan isimlerinden biri oldu. Kariyeri boyunca, Nuri Sesigüzel, İbrahim Tatlıses ve Baki Tamer gibi pek çok sanatçıyla birlikte çalıştı. Yeşilçam'da özellikle kötü adam karakterleriyle tanınarak, 19 film yönetti ve 200'den fazla filmde rol aldı. 1977'de 14. Antalya Film Festivali'nde Kara Çarşaflı Gelin filmindeki performansıyla "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.
Hayatının son dönemlerinde akciğer kanseri tedavisi gören Hüseyin Peyda, 30 Temmuz 1990'da 70 yaşında hayata veda etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen Peyda, Türk sinemasında iz bırakan önemli kişiliklerden biri olarak anılmaya devam ediyor.
Öne Çıkan Filmleri
- Şükür Allah'ım
- Yalnızlar
- Başka Olur Ağaların Düğünü
- Hedef
- Fosforlu
- Korkusuz
- Tapılacak Kadın
- Dünyayı Kurtaran Adam
- Leyla ile Mecnun
- Ayrılık Kolay Değil
- Vatandaş Rıza
- Seven Unutmaz
- Yazık Oldu Ali'ye
- Bir Annenin Gözyaşları
- Söyleyin Anama Ağlamasın