Sadrazamköy'de müşterek tatbikat ve protokol izleyicileri
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2026 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri Sadrazamköy Tatbikat Alanı'nda gerçekleştirildi. Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri unsurları katıldı ve kara, hava ile deniz unsurlarının eş zamanlı görev aldığı gösteriler yapıldı. Etkinliği KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de takip etti.
hava ve kara unsurlarının rolü:
Tatbikatta Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 4 F-16 savaş uçağı ve bir CN-235 nakliye uçağı görev aldı. Kara unsurları arasında KARA Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 3 T-129 ATAK taarruz helikopteri ile 3 AS-532 genel maksat helikopteri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri bünyesindeki M48 A5T2 tankları, 155 milimetrelik obüs bataryaları, mekanize piyade birlikleri ve komandolar yer aldı. T-129 ATAK helikopterlerinin LUMTAS ve CİRİT mühimmatlarıyla atışları tatbikatta öne çıkan unsurlar arasında oldu.
denizden sızma ve özel harekat uygulamaları:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, fırkateyn, hücum botlar, insansız hava araçları ile su altı savunma ve taarruz timleri ve amfibi unsurlarla tatbikata katıldı. Tatbikatın fiili safhasında denizden sızma, hava indirme, hava hücum, taarruz ve muharebe arama kurtarma faaliyetleri icra edildi. Özel kuvvet timleri denizden sızma harekatı yaparken, komandolar helikopterlerden indirildi; paraşütçüler de serbest atlayış gerçekleştirdi. F-16'lar tatbikat senaryosu kapsamında hava desteği sağladı.
Protokol konuşmalarında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, kapsamlı bir tatbikata tanıklık ettiklerini belirterek, Kıbrıs Türk halkının güvenliğinde Türk askerinin taşıdığı önemi vurguladı. Öztürkler, 'Bugün kara, deniz, hava unsurlarının bir arada olduğu muazzam bir tatbikata tanıklık yaptık. Kıbrıs Türk halkı, Türk askeri sayesinde her zaman kendisini güvende ve huzurda hissetmiştir' ifadelerini kullandı ve Türk askerinin varlığının kendileri için ne anlama geldiğini dile getirdi.
Öztürkler ayrıca Türkiye ile KKTC arasındaki tarihi bağlara dikkat çekti; 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na atıfta bulunarak 'Bizim kalbimizden çıkan iki bayrağımız var. Biri ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağıdır, biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağıdır' dedi. Türkiye'nin savunma sanayiindeki gelişmelerin tatbikatta gözlemlendiğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki yatırımlarla kaydedilen ilerlemeye gururla işaret etti.
Öztürkler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin farklı ülkelerle geliştirdiği askeri iş birliklerine atıfta bulunurken KKTC'nin güvenliğinde Türkiye'nin rolünü vurguladı ve 'Ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti dışında başka bir ülkeye askeri anlamda hiçbir ihtiyacımız olmamıştır' dedi. Ayrıca Türk askerinin KKTC'deki varlığının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğünün tartışma konusu yapılamayacağını, bunun kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti.
şehit Cengiz Topel anısına yapılan tatbikat:
Tatbikata adı verilen Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in hatırası da yaşatıldı. Topel, 8 Ağustos 1964'te Erenköy bölgesindeki hava harekatına katılmış, F-100 savaş uçağının isabet alması sonucu paraşütle atlayarak esir düşmüş ve 9 Ağustos 1964'te şehit edilmişti. Naaşı 11 Ağustos'ta teslim alınmış, 14 Ağustos'ta İstanbul Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilmişti. Akdeniz Fırtınası Tatbikatı ilk kez 2019'da düzenlenmiş, 2026'da gerçekleştirilen etkinlik ise sekizinci ayağını oluşturdu.
Tatbikat, birliklerin selamlama geçişi ve protokol programının ardından tamamlandı. Etkinlikte emeği geçen komutanlara teşekkür edilirken, şehitler rahmetle anıldı ve gazilere uzun ömürler dilendi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla düzenlenen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2026 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri, Sadrazamköy Tatbikat Alanı'nda gerçekleştirildi.