Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

TÜRK-İŞ’ten asgari ücret toplantısına dair açıklama

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun (AÜT) ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada, komisyonda işçi temsilcisi olarak görüşmelerin devam ettiğini ve herhangi bir rakam telaffuz edilmediğini söyledi.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 18:20
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 18:20

TÜRK-İŞ’ten asgari ücret toplantısına dair açıklama

asgari ücretAğar, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantının sonunda basına yaptığı açıklamada, “Bugünkü toplantıda, TÜİK’in, Hazine ve Maliye Bakanlığının ve işverenlerin görüşleri alındı. Heyetimizdeki 4 işçi arkadaşımız geçim şartlarını anlattı. Dolayısıyla şu anda bir sonuç yok. Ancak görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna da yaklaşıktık. Kısa zamanda bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz.” dedi.

Ağar, asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

“Büyükşehirlerde ev kirası 10 bin liradan aşağı değil. O nedenle bunları iyi değerlendirmek lazım. Bu insanların geçiminin, alım gücünün düşünülmesi gerekiyor. Dolayısıyla belirleyici hükümet olacak. Hükümet ile işverenin bu konuda yaklaşımları iyi olursa tahmin ediyorum üçlü mutabakatla sonuca gideriz.” diye konuştu.

Ağar, asgari ücretin vergi dışı bırakılması uygulamasının geçen yıl hayata geçirildiğini anımsatarak, bunun ardından vergide adaleti sağlamaya yönelik adımların devam etmediğini belirtti.

 

Fiyat artışlarının, başta gıda ve kira olmak üzere her alanda devam ettiğine dikkati çeken Ağar, şunları söyledi: “Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına, geçim şartlarına olumlu olarak yansımamıştır. İşçinin, memurun, emeklinin yaşadığı enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon rakamları arasında büyük uyumsuzluk vardır.”

Asgari ücretin aylardır açlık sınırının altında olduğunu belirten Ağar, halen günlük net asgari ücret 380 liradır. Bu ücretle işçi ve ailesinin hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabileceği sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bu ücretle işçi ve ailesinin hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabileceği sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değil.”

Asgari ücret tespitinde hükümetin yaklaşımının belirleyici olduğunu ifade ederek, işçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yolunda atılan olumlu adımların sürdürülmesinin önemine vurgu yapan Ağar, “Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. İnşallah sonucu iyi olur.” dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ağar, ilk rakamı işverenden beklediklerini vurgulayarak, işverenin henüz herhangi bir rakam sunmadığını söyledi.

TÜRK-İŞ'in görüşmelerde "kırmızı çizgisinin" ne olduğuyla ilgili soruya Ağar, "Kırmızı çizgi, diye bir şey yok. 'Kırmızı çizgi' bana göre boş laf." yanıtını verdi.