
Türk girişimciler, kat planlarını uygun ve erişilebilir ürünlerle döşeyerek üç boyutlu gezilebilir evler sunan yenilikçi uygulamalarıyla yurt dışına açılmayı hedefliyor. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu Barış Bal, ortağı Arda Kaya'nın 3 yıl önce taşındığı evde mimari dekorasyon ihtiyacının bulunduğunu belirtti. Ancak, mevcut ücretlerin yüksek olması nedeniyle ev yerleştirme ve dekorasyon konusunda yazılım arayışına girdiklerini ifade etti.
Bu doğrultuda, Bal ve Kaya, hızla çalışmalara başlayarak yapay zeka algoritmasıyla geliştirdikleri tam otomatik iç mimari tasarım uygulamasını hayata geçirdi. Uygulama, elle çizilen daire planlarını saniyeler içinde kullanıcıların istekleri doğrultusunda iç mimari planlayarak gösteriyor.
Bal, uygulamanın geliştirilme sürecini 6 kişilik ekiple 3 yıl içinde tamamladığını aktardı. Bu yerli algoritma, yalnızca görsel üreten diğer yapay zeka modellerinden farklı olarak, gerçek yaşam alanları için tam otomatik iç mimari tasarımlar sağlıyor. Yani, kullanıcıların tercihlerine uygun ve satın alınabilir ürünlerle donatılmış alanlar sunuyor.
Barış Bal, "Tam otomatik iç mimari tasarım görüntüleme uygulamasını yüzde 100 yerli olarak geliştirdik. Yurt içindeki satışlara başladık ve yurt dışında önümüzdeki aydan itibaren satış hedefliyoruz" dedi. ABD ve İngiltere pazarlarının iç mimari otomasyonu ve ev perakendeciliği itibariyle gelişmiş olduğunu belirten Bal, bu nedenle buralara açılmak istediklerini vurguladı.
Geliştirdikleri uygulama ile geçen yıl ABD Patent Ofisi'nde yayımlanan patentlere sahip olduklarını belirten Bal, "Ürünümüz kullanılabilir kapasiteye geldi, fakat sürekli geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'de, mağaza ve online satış kanallarına destek vererek toplamda 4 firma ile işbirliğine başladıklarını aktardı.
Bal, algoritmanın işleyişine dair şu bilgileri paylaştı: "Bir dairenin kat planını alarak iç mimari prensipler doğrultusunda kullanım alanlarını belirliyor ve eşya yerleşimi yapıyor. Tüketiciler, bunun iç mimarın yaptığı gibi saniyeler içinde tasarım olarak görüyorlar. Amacımız, iç mimariyi demokratikleştirerek bu hizmeti toplumun tamamına ulaştırmak".
Bunların yanı sıra, Türkiye İş Bankası'nın 100. Yıl Girişim Sermayesi Fonu'ndan destek aldıklarını belirten Bal, projelerinin şu anda TÜBİTAK'ta değerlendirilme aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
Türk girişimciler, kat planını uygun ve satın alınabilir ürünlerle döşeyerek üç boyutlu gezilebilir evler sunan uygulamalarıyla yurt dışına açılmayı hedefliyor. Türk girişimci Barış Bal, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türk girişimciler, kat planını uygun ve satın alınabilir ürünlerle döşeyerek üç boyutlu gezilebilir evler sunan uygulamalarıyla yurt dışına açılmayı hedefliyor. Türk girişimci Barış Bal, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.