Türk dünyasının ozanları Gaziantep'te ortak türkülerle buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Aşıklar Bayramı'nda Türkiye ve Türk dünyasından ozanlar saz, türkü ve atışmalarla geleneksel bir kültür şöleni sundu.

Yayın Tarihi: 20.10.2026 15:01
Güncelleme Tarihi: 20.10.2026 15:01

Türk dünyasının ozanları Gaziantep'te ortak türkülerle buluştu

etkinliğin düzeni ve kapsamı:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Onat Kutlar Salonu'nda gerçekleştirilen Aşıklar Bayramı, Anadolu'nun farklı şehirlerinden ve Türk dünyasından gelen halk ozanlarını bir araya getirdi. Program, Anadolu'nun sözlü kültür mirasını temsil eden türkü, doğaçlama atışma ve kahramanlık ezgilerine geniş yer vererek izleyicilere zengin bir kültür sunumu sağladı.

Etkinliğin koordinatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Öğretim Görevlisi Adil Çete üstlendi. Sunuculuk ve moderatörlüğü TRT Yurttan Sesler Koro Şefi Mustafa Acara tarafından yapıldı.

başkanın vurguladıkları ve kültürel kayıt çalışmaları:

Programın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, asırlık âşıklık geleneğinin korunmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti. Şahin, kültürel mirası tarif ederken "Kültür kimliktir" ifadesini kullandı ve "işte bunların hepsini kitaplaştırdık. Çünkü söz uçup yazı kalıyor" sözleriyle geleneksel dinamiklerin yazılı kayıtlara dönüştürüldüğünü vurguladı.

Başkan Şahin, âşıklık geleneğinin yalnızca korunmasının yeterli olmadığını; yeni kuşaklarla geliştirilmesinin, ozanların bir araya gelerek üretmesinin ve eğitiminin gerekliliğinin altını çizdi. Şahin, Gaziantep merkezli, Barak kültürünü odağa alan uluslararası bir Aşıklar Bayramı düzenleme hedefini ve "Bugün burada bir tohum atıyoruz" sözünü paylaştı.

GBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise konuşmasında geçmişle geleceği buluşturan kültürel çalışmaların önemine değindi ve Başkan Şahin'in söz ettiği kitaplaştırma çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı.

sahne performansları ve katılımcılar:

Gösteriler bölümünde Anadolu'dan gelen ozanlar sahne aldı. Programda sahneye çıkan isimler arasında Osmaniye'den Ozan Aşık Abdullah Gizlice, Bursa'dan Aşık Turabi Temel Şahin, Adana'dan Aşık Eyyubi Eyüp Todil, Kayseri'den Aşık Halil Daylak, Kahramanmaraş'tan Aşık Gulfani ve Gaziantep'ten Aşık Ümit Canlıhan yer aldı.

Türk dünyasını temsilen Kırgızistan'dan Aşık Tumar Narakova, Kazakistan'dan Âşık Malika Adhamzarova ve Özbekistan ile Karakalpakistan'dan Aşık Artur Utegenov dinleyicilerle buluştu. Programda türkü dalı, atışma başlama dalı, Barak bozmak dalı ve kahramanlık türkülerinden örnekler seslendirildi; ozanlar saz ve sözleriyle halk edebiyatının zenginliğini ortaya koydu.

Etkinlik boyunca sahnede gerçekleşen doğaçlama atışmalar, farklı coğrafyaların ortak kültürel birikimini sahneye taşıdı. Sunumlar, hem yerel Barak geleneğine vurgu yaptı hem de Türk dünyasının ortak ezgilerini izleyiciyle buluşturdu.

Program, Başkan Fatma Şahin'in katılımcılara hediyeler takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. Etkinlik, hem yerelde hem uluslararası düzeyde âşıklık geleneğinin sürdürülebilirliğine katkı sunma amacı taşıdı.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "ÂŞIKLAR BAYRAMI", ANADOLU’NUN FARKLI...

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN "ÂŞIKLAR BAYRAMI", ANADOLU’NUN FARKLI ŞEHİRLERİNDEN VE TÜRK DÜNYASINDAN GELEN HALK OZANLARINI GAZİANTEP’TE BULUŞTURDU. SAZLARIN, TÜRKÜLERİN VE GELENEKSEL ATIŞMALARIN DAMGA VURDUĞU ETKİNLİKTE, ASIRLIK ÂŞIKLIK GELENEĞİ İZLEYİCİLERE UNUTULMAZ BİR KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞATTI.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.