Türk dünyası gençliği Eskişehir’in tarih ve kültür mirasını keşfetti

Eskişehir’deki üniversitelerde eğitim gören Türk dünyası öğrencileri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Eskişehir Kızılelma Turan Derneği iş birliğiyle düzenlenen kültür turlarında kentin tarihi ve doğal zenginliklerini gezdi.

Yayın Tarihi: 25.05.2026 10:40
Güncelleme Tarihi: 25.05.2026 10:44

Türk dünyası gençliği Eskişehir’in tarih ve kültür mirasını keşfetti

Türk dünyası gençliği Eskişehir’in tarih ve kültür mirasını keşfetti

Eskişehir’de öğrenim gören farklı Türk cumhuriyetleri ve topluluklarından öğrenciler için düzenlenen kültür turları, kentin binlerce yıllık tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini yakından tanıma fırsatı sundu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Eskişehir Kızılelma Turan Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen proje, gençler arasında kültürel bağların güçlendirilmesini amaçladı.

Proje ve hedef

Proje, Eskişehir’de eğitim gören Türk dünyası öğrencilerinin şehrin tarihî ve kültürel dokusunu yerinde görmesini; Anadolu kültürünü doğrudan deneyimleyerek kültürlerarası köprülerin kurulmasını hedefledi. Etkinlik, katılımcılara kentin çok katmanlı geçmişine dair perspektif kazandırmayı amaçlayan rehberli geziler biçiminde gerçekleştirildi.

Gezilen noktalar ve gözlemler

Gezi rotası Şüceaddin Veli, Seyitgazi, Yazılıkaya, Han Yeraltı Şehri ve Sakaryabaşı olarak belirlendi. Kültür turunun ilk duraklarında öğrenciler, Şücaaddin Veli Ocağı’nı ve tarihi Seyyid Battal Gazi Külliyesi’ni ziyaret ederek bölgenin inanç turizmi ve dervişlik geleneği hakkında bilgi aldı.

Ardından Frig uygarlığının merkezi sayılan Yazılıkaya (Midas Anıtı) bölgesine geçildi; gençler, kaya anıtlarının ölçeği ve bölgenin arkeolojik değeri karşısında etkilendiklerini paylaştı. Gezi, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan, kayalara oyulmuş galerileriyle dikkat çeken Han Yeraltı Şehrinde devam etti; burada öğrenciler, tarih içinde gizemli bir yolculuk deneyimi yaşadı.

Gerçekleştirilen turlar, katılımcılarda kentin çok katmanlı tarihine dair somut izlenimler bırakırken, kültürel alışveriş ve gençler arası bağların güçlenmesine katkı sağladı. Proje organizatörleri, benzer çalışmaların sürdürüleceğini belirterek Eskişehir’in kültürel mirasının tanıtımına vurgu yaptı.

TÜRK DÜNYASI GENÇLİĞİ ESKİŞEHİR’İN TARİHİNE YOLCULUK YAPTI

TÜRK DÜNYASI GENÇLİĞİ ESKİŞEHİR’İN TARİHİNE YOLCULUK YAPTI

TÜRK DÜNYASI GENÇLİĞİ ESKİŞEHİR’İN TARİHİNE YOLCULUK YAPTI

Yazar
EDİTÖR

Sultan Bulut

Ben Sultan Bulut, 28 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Yaşam kategorisinde moda, kültür-sanat etkinlikleri ve şehir rehberleri hazırlıyorum. Trendleri yakından takip ederim. Estetik zevkime güvenirim ve detaycıyımdır.